Advertentie

Wall Street: Twitter fluit, GM sputtert

In Libertyville in Illinois wachten Cadillacs op een koper. Cadillac is een van de merken uit de stal van General Motors. ©EPA

De Amerikaanse beurzen bereikten nieuwe records na stabiele inflatiecijfers, maar kregen daarna hoogtevrees. Twitter werd beloond voor sterke kwartaalcijfers, General Motors ging in achteruit.

Veel aandacht ging woensdag naar de inflatiecijfers, die een uur voor de openingsbel werden vrijgegeven. De inflatie in de VS bleef in januari stabiel op 1,4 procent, iets minder dan verwacht (1,5%). De komende maanden zal de inflatie echter sterk oplopen, tot 3 procent en meer, is de verwachting van economen. Naast een zwakke vergelijkingsbasis zullen hogere grondstof- en energieprijzen, prijsverhogingen naar aanleiding van de volledige heropening van de economie en (mogelijk massale) overheidssteun de inflatie aanjagen.

Maar zover is het nog niet. Dat stuurde, samen met goede bedrijfsresultaten, de indexen aanvankelijk hoger, naar nieuwe recordstanden. Daarop sloeg hoogtevrees toe.

Beleggers werden ook wat voorzichtig omdat Fed-voorzitter Jerome Powell moest speechen. Hij verzekerde beleggers dat de rente nog enige tijd laag zal blijven om de economie en banengroei te stimuleren. Zijn betoog bracht echter geen nieuws over het monetair beleid van de Fed.

De Dow Jones won 0,2 procent, de S&P500 bleef stabiel. De Nasdaq Composite liet 0,25 procent liggen.

Twitter

In de bovenste gelederen was Twitter terug te vinden. Het socialemediabedrijf publiceerde dinsdagavond sterke, beter dan verwachte cijfers. De omzet ging 28 procent hoger tot 1,29 miljard dollar, waar analisten 1,19 miljard hadden verwacht. Ook de winst per aandeel - 38 dollarcent - overtrof de verwachting (31 cent).

Twitter waarschuwde wel dat de kosten dit jaar met meer dan 25 procent zullen toenemen, vooral door forse personeelsuitbreiding. Beleggers leken daar niet wakker van te liggen en stuurden het aandeel 13,2 procent hoger.

Chipsschaarste

General Motors (GM) kwam met sterker dan verwachte cijfers over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. De Amerikaanse autobouwer zag de omzet met 23 procent stijgen naar 37,5 miljard dollar, terwijl analisten uitgingen van een omzet van 36,2 miljard. De winst per aandeel steeg naar 1,93 dollar, terwijl de markt rekende op 1,60 dollar.

De groep waarschuwt dat het wereldwijde tekort aan chips kan snijden in de winsten voor 2021. De nettowinst kan daardoor met 1,5 miljard tot 2 miljard dollar zakken. GM voorziet voor 2021 een winst per aandeel tussen 4,50 en 5,25 dollar. Die vork ligt lager dan de 6,05 dollar die de analistenconsensus voorzag. Het aandeel GM gaf 2,1 procent prijs.

Het sportkledingmerk Under Armour sprong 8,35 procent hoger. In het vierde kwartaal daalde de omzet van 1,44 tot 1,40 miljard dollar, maar analisten hadden slechts 1,27 miljard dollar verwacht. De pakjes van Under Armour om een work-out te doen, te gaan lopen of fietsen werden gretig online gekocht door klanten die liever niet naar een bakstenen winkel trokken. Voor het hele jaar stelt Under Armour een hoge eencijferige omzetgroei in het vooruitzicht. Zowel in Noord-Amerika als op andere markten zit het merk in de lift.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud