Wall Street verliest tweede dag op rij

Wall Street verloor dinsdag voor de tweede dag op rij terrein. Energiewaarden presteerden zwak, nu de onzekerheid over regulering van de sector aanhoudt. Zwakke huizencijfers wogen eveneens op het gemoed. Technologiewaarden zwommen tegen de stroom in, gesteund door Apple die in amper 80 dagen ruim 3 miljoen iPads verkocht. Ook in Europa kwam een einde aan een winstreeks die negen dagen duurde.

Uiteindelijk moest de Dow ruim 1,4 procent lager. De brede S&P500 eindigde zelfs 1,6 procent in het verlies. Energiewaarden stonden opnieuw in de verkoop. De onzekerheid over mogelijke regulering van de offshore-sector blijft immers voortduren. Dinsdag verbrak een rechtbank het moratorium op olieboringen in de diepzee dat de regering Obama eerder had ingesteld. Het Witte Huis heeft echter onmiddellijk gereageerd door te zeggen dat het in beroep gaat tegen de beslissing.

Ook de zwakke huizencijfers wogen op het gemoed. De verkoop van bestaande huizen in de VS is in mei onverwacht met 2,2 procent gedaald. Economen rekenden op een groei van 2,2 procent onder impuls van het systeem van belastingskredieten. Dat systeem loopt ten einde in juni. Econoom Teunis Brosens van ING Financial Markets verwacht dat de verkopen erna 'zeer zwak' zullen zijn gedurende enkele maanden.

Geen tien op tien

Het sprookje is voorbij. Na negen winstdagen op rij zijn de beurzen vandaag unaniem lager gesloten. Grondstofaandelen verloren doordat het optimisme over de versoepeling van het Chinese wisselkoersbeleid afgekoeld is. BP leidde de oliewaarden naar verlies. Ondertussen stellen ook nieuwe cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt teleur. Wall Street lijkt het negatieve sentiment wel van zich af te kunnen schudden.

De indexen van Europese grondstoffen- en olieaandelen zakten net geen 2 procent en verloren dus een groot deel van de winsten op maandag. Toen zorgde de beslissing van China om de yuan flexibeler te laten bewegen voor enige euforie op de beurzen. Maar die euforie is al snel weg, nu blijkt dat de yuan maar zeer geleidelijk zal toenemen. Vandaag zakt de yuan zelfs in waarde tegenover de dollar.

Ook vandaag hoort BP opnieuw bij de verliezers. Het aandeel van de Britse petroleumreus is naar het laagste peil sinds december 1996 gezakt. Beleggers vrezen dat het nakende stormseizoen in de Golf van Mexico de opruimingswerken van BP in de regio en het dichten van het olielek zal bemoeilijken.

Financiële waarden stonden dinsdag eveneens in de verkoop. Het slechte nieuws over de sector stapelde zich vandaag op:

•Christian Noyer van de ECB zei dat een aantal Europese banken moeilijkheden ondervindt om aan geld te komen.
• S&P waarschuwde dat de Spaanse banken moeilijke jaren voor de boeg hebben omdat hun kredietverliezen oplopen. S&P verwacht bijvoorbeeld dat een aantal vastgoedontwikkelaars in Spanje failliet zullen gaan, wat zal leiden tot meer kredietverliezen.
• Nog in de financiële sector Fitch heeft de rating voor BNP Paribas een trapje verlaagd tot AA-.
• Bovendien schreef de Franse bank Credit Agricole voor 400 miljoen euro af op haar Griekse dochter Emporiki.
• Om het helemaal af te maken, blijkt uit de begrotingsvoorstelling van de Britse overheid dat de Britse banken jaarlijks zo'n 2 miljard pond aan de staatskas zullen moeten bijdragen, via een bankentaks.

  • Agfa-Gevaert staat sinds vandaag op de 'risicolijst' van Royal Bank of Scotland.
  • RHJ International koopt KBC Asset Management Dublin voor een bedrag van 23,7 miljoen euro. Analisten spreken over een 'mooie' deal, een eerder lage prijs. Het aandeel stijgt.
  • Kinepolis gaat hoger nadat ING het koersdoel optrok van 50 tot 57 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud