Wall Street viert feestdag met record

Op Wall Street was er maar een halve dag handel, ter ere van de nationale feestdag donderdag. ©AFP

Met rendementsaandelen als J&J als motor heeft de Dow Jones voor het eerst sinds oktober een record beet.

Na twee aarzelende handelsdagen deed op Wall Street de Dow Jones   dit keer wel een succesvolle poging om het slotrecord van 3 oktober 2018 (26.828 punten) te verbeteren. De Dow vlagde 0,7 procent hoger naar 26.966 punten. 

Het record voor Amerika's oudste en meest gevolgde beursbarometer was best toepasselijk: Amerikanen vieren donderdag hun 'Fourth of July'. Ter ere van die de nationale feestdag was er woensdag maar een halve dag handel.  

De motor van de klim waren typische rendementsaandelen als de farmareus Johnson & Johnson . Die zijn met hun relatief hoge en stabiele dividend steeds aantrekkelijker nu ook op Wall Street de langetermijnrente door de plotse bocht van de centrale bank fors gezakt is, van meer dan 3 procent in november tot minder dan 2 procent nu. 

Op de Nasdaq trok Tesla   na de beter dan verwachte productiecijfers - de groep leverde een recordaantal auto's af - over het tweede kwartaal een spurt van 4,9 procent naar 235,52 dollar. Een opsteker in wat een beroerd beursjaar is voor de pionier in elektrische auto's.

Prijsverlagingen

UBS laat zich nog niet vermurwen en handhaaft het verkoopadvies en koersdoel van 160 dollar. Het beurshuis merkt fijntjes op dat statistieken over de leveringen niets zeggen over de resultaten. 'Prijsverlagingen, een grotere beschikbaarheid van de goedkopere Model 3 en het uitdovende Amerikaanse belastingkrediet voor elektrische auto's gaven de vraag in het tweede kwartaal een boost', stipt analist Colin Langan aan. 

Maar: 'De prijsverlagingen zullen waarschijnlijk aan de winstmarge vreten. Temeer omdat Tesla van de duurdere Model S en Model X jaar op jaar 21 procent minder exemplaren afleverde'. Die modellen hebben een grotere winstmarge dan de Model 3, de middenklasser waarmee Tesla van niche- tot massafabrikant wil promoveren. 

De grootste stijger op Nasdaq was Symantec   , met een klim van 14 procent naar 25,18 dollar. De specialist in cyberbeveiliging zou volgens het persbureau Bloomberg verregaande gesprekken voeren met chipfabrikant Broadcom over een overname. Broadcom is al een tijdje bezig zich als 'chipbakker' te diversifiëren naar software. Vorig jaar trok CEO Hock Tan al 18 miljard dollar uit voor CA Technologies

De strategie is risicovol. Intel trok in 2011 bijna 8 miljard dollar uit voor Symantec-rivaal McAfee, om de cyberveiliger vijf jaar later met fors verlies door te verkopen aan TPG.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud