Wall Street zakt weg na nieuwe zet van Trump

Klanten op jacht in het shoppingcentrum King of Prussia in Pennsylvania, een van de grootste malls in de VS ©REUTERS

De beurzen in New Yok doken maandag in het rood. Trump haalt de invoerheffingen op Braziliaans en Argentijns staal en aluminium weer uit de kast en de Amerikaanse maakindustrie krimpt nog harder.

De Amerikaanse president beticht de twee Zuid-Amerikaanse landen ervan dat ze hun munten laten afzwakken en dat dit in het nadeel van de Amerikaanse boeren speelt. Door de Chinese heffingen hebben de Amerikaanse sojaboeren het moeilijk om hun producten kwijt te geraken. Brazilië en Argentinië zijn in dat gat gesprongen en verkopen nu meer soja aan China. De zet van Trump dient echter ook electorale motieven: de boeren zijn een belangrijk deel van zijn kiespubliek.

Door een nieuw front in zijn handelsoorlog te openen zaait Trump nieuwe onzekerheid en daar houden de markten niet van. Het positief effect van een beter dan verwachte Chinese industriebarometer werd er ook door uitgewist.

Een extra dosis slecht nieuws kwam van de Amerikaanse fabrieken. De ISM-index voor de industrie zakte in november tot 48,1 van 48,3 in oktober. Economen hadden net een verbetering tot 49,2 punten verwacht. Een cijfer onder 50 wijst op een krimpende activiteit.

De Dow Jones sloot 0,9 procent in de min. De brede S&P500-index zakte 0,85 procent en de Nasdaq Composite 1,1 procent.

De heffingen op Braziliaans en Argentijns staal versterken de concurrentiepositie van Amerikaanse staalproducenten. US Steel en AK Steel wonnen respectievelijk 4,3 en 4,7 procent.

5,4 procent meer

Veel aandacht ging naar retailers en internetwinkels. Met Black Friday is het koopseizoen voor de kerst- en eindejaarsperiode uit de startblokken geschoten. De shoppingvreugde werd wel wat bekoeld door een stevige winterstorm in het noordoosten van de VS. Vandaag is het Cyber Monday en ligt de focus op de online-aankopen.

Volgens Customer Growth Partners hebben de Amerikanen tijdens het vier dagen lange weekend voor 68,9 miljard dollar aankopen verricht, 5,4 procent meer dan een jaar eerder. Craig Johnson, de topman van het onderzoeksbureau, schrijft de stijging toe aan de sterke arbeidsmarkt, de gestegen lonen, de stabiele benzineprijzen en de sterke prestatie van de aandelenmarkten dit jaar.

Door het verzuurde sentiment konden bedrijven niet of nauwelijks profiteren. Amazon.com , ’s werelds grootste internetwinkel, verloor 1,1 procent. Supermarktengigant Walmart steeg 0,1 procent en retailer Target ging 0,8 procent lager. De consumentenelektronicaketen Best Buy gaf 1,8 procent prijs.

Een van de grootste dalers in New York was Roku . De maker van media players voor videostreaming kreeg een verkoopadvies (‘underweight’) van Morgan Stanley en maakte een duik van 15,15 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud