Wall Street zoekt nieuwe records op

De kans neemt toe dat het stimulusplan van president Joe Biden wordt goedgekeurd. Dat leidt tot optimisme op Wall Street. ©EPA

De hoop op extra stimulus en een afname van het aantal virusbesmettingen stuwden de Amerikaanse beurzen andermaal naar nieuwe recordhoogtes. Oliewaarden en banken waren op dreef. Speelgoedmaker Hasbro kon niet profiteren van de sterke cijfers.

Het Amerikaanse banenrapport van vrijdag was een tegenvaller. Tegelijk voedt het de hoop dat het Congres nu sneller instemt met het stimulusplan ter waarde van 1.900 miljard dollar dat president Joe Biden heeft klaargestoomd. Volgens minister van Financiën Janet Yellen zullen de Verenigde Staten al volgend jaar weer volledige tewerkstelling kennen als het plan wordt goedgekeurd.

In het slotuur trokken de indexen flink hoger. De Dow Jones won 0,8 procent en de S&P500 ging 0,7 procent hoger. De Nasdaq Composite moest niet onderdoen en steeg 0,95 procent.

De olieprijs ging 2 procent omhoog in New York tot 57,99 dollar. De vraag naar olie herstelt - en krijgt een boost door het koude winterweer in de VS en Europa - terwijl het aanbod beperkt blijft. Het productieplafond van de OPEC+ blijft voorlopig van kracht. Valero Energy won 5 procent, Exxon Mobil schreef 4,3 procent bij.

De stijgende rente in de VS gaf de bankwaarden dan weer een zetje. Bank of America won 2,2 procent, Goldman Sachs ging 2,3 procent vooruit.

Tesla snelde 1,3 procent vooruit, nadat de bouwer van elektrische auto’s had bekendgemaakt voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins te hebben gekocht. Binnenkort kunnen kopers van een Tesla ook in de cryptomunt betalen. Tesla investeerde in de bitcoin met overtollige cash, geld dat niet nodig is voor de dagelijkse werking van het bedrijf. Op dat nieuws bereikte de bitcoin een nieuwe recordkoers.

Peppa Pig

Ouders hebben in het vierde kwartaal veel meer uitgegeven aan speelgoed en spelletjes om hun thuiszittende of online onderwijs genietende kroost bezig te houden, blijkt uit de vierdekwartaalcijfers van Hasbro . De omzet van de Amerikaanse speelgoedfabrikant steeg met 21 procent tot 1,72 miljard dollar. Analisten hielden rekening met 1,69 miljard dollar.

De nettowinst halveerde echter ruimschoots tot 105,2 miljoen dollar, van 267,3 miljoen dollar een jaar eerder. De oorzaak is te zoeken bij hogere verkoop-, distributie- en administratieve kosten, terwijl de overname van Entertainment One ook gepaard ging met 34,7 miljoen dollar aan lasten. Entertainment One is het bedrijf achter Peppa Pig, een succesvolle Britse tekenfilmreeks voor kleuters.

De gezuiverde nettowinst van 1,27 dollar per aandeel was wel hoger dan verwacht (1,14 dollar). Het aandeel zakte niettemin 4,25 procent. Hasbro waarschuwde dat de winst onder druk kan komen door investeringen in nieuwe videocontent en nieuwe speelgoedlijnen voor onder meer Peppa Pig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud