Wall Street krijgt reality check over Moderna-vaccin

Walmart zag op de Amerikaanse thuismarkt de verkopen 10 procent stijgen, de beste prestatie in bijna twee decennia ©EPA

Wall Street ging in het laatste uur stevig lager na een kritisch rapport over een potentieel coronavaccin van biotechbedrijf Moderna. Walmart floreert in volle pandemie.

Wall Street nam in het laatste halfuur stevig gas terug. Een nieuw rapport wierp een ander licht op een prille klinische test rond een potentieel coronavaccin die maandag nog een forse rally triggerde. De toonaangevende Amerikaanse gezondheidswebsite Stat News stelt dat het onderzoek van biotechbedrijf Moderna onvoldoende klinische data bevat. Dat bleek genoeg om de Dow Jones  1,6 procent lager te sturen naar 24.207 punten. Moderna zelf kreeg in het slotuur een klap van 10 procent.

Wie temidden de pandemie floreert is Walmart , de grootste privé-werkgever te wereld. De kwartaalomzet steeg 8,6 procent naar 134,6 miljard dollar. Op de Amerikaanse thuismarkten stegen de verkopen in de winkels die minstens een een jaar open zijn 10 procent, de sterkste stijging in bijna twee decennia. 

'Het was een kwartaal zonder voorgaande', zei financieel directeur Brett Biggs in een interview met Bloomberg. 'We beleefden meerdere kwartalen in één. Eerst de hamsterwoede, dan een duidelijke vertraging begin april en dan weer een sterke toename naarmate Amerikanen hun cheques van de overheid in de bus ontvingen'. 

235.000
Walmart werft 'een Gent' aan
Om de enorme vraag te kunnen bolwerken, wierf Walmart afgelopen kwartaal 235.000 extra werknemers - bijna het equivalent van de bevolking van Gent - aan

Om de enorme toename van de verkopen - ook online, waar er 74 procent groei was - te bolwerken, wierf Walmart 235.000 nieuwe werknemers aan, bovenop de 1,5 miljoen 'associates' die de warenhuisreus in de Verenigde Staten al telde. Toch krikte Walmart de bedrijfswinst met 6 procent op naar 5,2 miljard dollar, netto steeg de winst per aandeel 5 procent naar 1,40 dollar.

Biggs schrapt uit voorzichtigheid de prognoses voor het lopende boekjaar, gelet op de grote onzekerheid over de impact van covid-19. Mede daardoor klimt het aandeel Walmart ondanks de sterke groei een bescheiden 0,6 procent naar 128,2 dollar. 

Pittig detail: Walmart-oprichter Sam Walton leerde in 1940 de stiel in het filiaal van JC Penney's in Des Moines, Iowa. En uitgerekend afgelopen weekend moest dat vroegere icoon van de Amerikaanse retail - en hoeksteen van de winkelcentra - het gerechtelijk akkoord aanvragen. JC Penney's overleefde de Grote Depressie, maar de coronacrisis bleek te klap te veel. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud