Advertentie
opmerkelijk

Washington geeft 3.000 miljard verse schulden uit

Een drukkerij van dollarbiljetten ©AFP

2.999 miljard nieuwe schulden zal Washington louter dit kwartaal uitgeven. Beleggers geeuwden, aangezien de Fed toch alles opkoopt.

2.999 miljard dollar. Dat is het duizelingwekkende bedrag dat de Verenigde Staten louter dit kwartaal aan nieuwe schulden zullen uitgeven. Zo kondigde het ministerie van Financiën maandagavond in een persbericht met de gortdroge kop 'Treasury announces marketable borrowing estimates' aan. 

25.000
Mount Debt
De Verenigde Staten tellen op dit ogenblik net geen 25.000 miljard dollar publieke schulden

De reactie op de obligatiemakten? Een geeuw. De tienjaarsrente bleef zo goed als stabiel op 0,63 procent, dicht bij een historisch dieptepunt.

'Uncle Sam' had al vóór de coronacrisis geen probleem om zijn schuldenberg van toen meer dan 23.000 miljard dollar te financieren. En die financiering is nu minder dan ooit een probleem, ook al beloopt de schuldenberg op dit ogenblik exact 24.921.325.976.814 dollar en 49 cent. Net geen 25.000 miljard dollar, of 117 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product. 

De reden? Beleggers weten dat de Federal Reserve klaar staat zo goed als alle schulden die de andere kant van Washington maakt op te kopen.

De balans van de centrale bank is sinds de start van de coronacrisis begin maart met liefst 2.500 miljard dollar gezwollen tot 6.700 miljard dollar, via een soort van totaaloorlog van van noodkredieten en bulkinkopen van schulden. Volgens de jongste weekstaat heeft de Fed nu 3.971 miljard dollar overheidsschulden ingekocht, dat zijn er 1.800 miljard dollar méér dan een jaar eerder. 

Zelfs Warren Buffett gaf zich afgelopen weekend gewonnen tegenover de almacht van de Federal Reserve. Volgens hem ís de Federal Reserve op dit ogenblik de Amerikaanse kredietmarkt geworden. Een speler waar zelfs de invloedrijke Amerikaanse belegger met zijn berg cash van 137 miljard dollar niet tegenop kan. 'We beginnen telefoontjes te krijgen', zei Buffett. 'Maar een aantal van hen kan op de publieke markt krediet krijgen tegen voorwaarden die wij eerlijk gezegd nooit zouden willen geven'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud