Advertentie

Washington viseert fondsenreus DWS over 'duurzame' claims

De Securities & Exchange Commission, de Amerikaanse beurswaakhond. ©REUTERS

Een onderzoek van de Amerikaanse beurswaakhond SEC naar Deutsche Bank-dochter DWS toont dat veel bedrijven en grootbeleggers te gretig hun groene geloofsbrieven uitspelen.

De SEC is in tandem met het ministerie van Justitie een onderzoek begonnen naar DWS, de fondsendochter van de bankreus Deutsche Bank , die met 3.500 werknemers 859 miljard euro beleggersgeld beheert. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ). Zowel DWS als Deutsche Bank geeft geen commentaar.

Aan de basis ligt een klokkenluider: Desiree Fixler, die van juni 2020 tot april 2021 de allereerste 'chef duurzaamheid' was van DWS. Eerder had Fixler topposities bij JPMorgan, Deutsche Bank en Merrill Lynch. Sinds 2005 legde ze zich toe op duurzaamheid. Fixler vertelde de WSJ eerder deze maand dat DWS de mate overdrijft waarin de duurzame drievuldigheid ESG (environmental, social, governance of milieu, maatschappij en bestuur) centraal staat in de beleggingsstrategie.

Letterwoord

In het DWS-jaarrapport over 2020, waar het letterwoord ESG 712 keer valt, claimt DWS bijvoorbeeld dat meer dan de helft van het vermogen beheerd wordt op basis van ESG-criteria, 'ESG integration' in het jargon. Een intern onderzoek zou echter aan het licht gebracht hebben dat slechts een fractie van de beheerde fondsen echt volgens dat proces gerund wordt.

Een DWS-woordvoerder beperkte zich tegenover WSJ tot de opmerking dat de 'ESG-criteria continu in beweging' zijn. Die wildgroei aan ESG-criteria is veel waarnemers een doorn in het oog, zeker nu bij grote én kleine beleggers duurzaamheid een belangrijk beleggingscriterium is geworden.

ESG-beleggen is een groot maatschappelijk placebo.
Tariq Fancy
Ex-chef duurzaamheid bij BlackRock

Vorige week pende Tariq Fancy nog een vlammende blog over de hype rond ESG. Fancy is de vroegere chef duurzaamheid bij BlackRock, veruit de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Hij poneert dat ESG-hypes zoals groene obligaties of 'duurzame fondsen' niet bijdragen aan een beter milieu. 'ESG-beleggen is een groot maatschappelijk placebo die de kans verkleint dat de echte hervormingen doorgevoerd worden die de wereld nodig heeft.'

Het nieuws over het onderzoek van de SEC duwt het aandeel Deutsche Bank ruim 2 procent lager. Het aandeel van DWS krijgt op de beurs van Frankfurt zelfs een rammeling van 13 procent. Het toont aan hoe belangrijk beleggers een ongeschonden ethisch imago bij beursgenoteerde vermogensbeheerders in de huidige tijden vinden.

Deutsche Bank bracht DWS in 2018 apart naar de beurs. De bank heeft nog een belang van 80 procent. Voor Deutsche Bank-CEO Christian Sewing is deze 'greenwashing'- affaire de zoveelste opdoffer na onder meer een witwaszaak en een derivatenschandaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud