Advertentie
opmerkelijk

Wat koop je nog voor 350.000 miljard? Een beetje groei!

Premier Shinzo Abe won vorige maand met sprekend gemak de verkiezingen ©AFP

Premier Abe lijkt erin geslaagd Japan uit zijn 'boom & bust'-cyclus te halen. Prijskaartje: 350.000.000.000.000 yen (2.600 miljard euro).

Japan boekte in het derde kwartaal een groei van 0,3 procent, leren de jongste data van het Cabinet Office in Tokio. Niet echt spectaculair, vooral omdat de groei als vanouds hoofdzakelijk op uitvoer in plaats van binnenlandse consumptie steunt. Maar wél het zevende kwartaal met groei op rij. De derde grootste economie ter wereld boekt zo de langste groeireeks sinds 2001.

©Tijd Multimedia

Premier Shinzo Abe, die vorige maand nog een klinkende verkiezingsoverwinning boekte, lijkt dus te slagen in zijn boude belofte van eind 2012 om Japan uit zijn decennialange stagnatie te halen.

Om die 'Abenomics' uit te voeren installeerde Abe in het voorjaar van 2013 een centraal bankier die via een totaaloorlog tegen deflatie Japanners hun geld wil doen laten rollen in plaats van het op te potten: Haruhiko Kuroda.

Kuroda heeft in tegenstelling tot zijn als te schuchter verketterde voorgangers geen schroom om de geldpersen overuren te laten draaien. Sinds het voorjaar van 2013 kocht de centrale bank in bulk overheidsschulden op, waarmee premier Abe tegen nulrentes vlotjes het hardnekkig jaarlijks tekort op de begroting én een schuldenberg ten belope van 240 procent van het bruto binnenlands product kan blijven financieren.

Daar stopt het niet: de centrale bank koopt in bulk aandelen op en behoort intussen tot de grootste aandeelhouders van zowat alle bedrijven uit de Nikkei-sterindex. Niet geheel verrassend dus dat de Nikkei onder Abe in vijf jaar tijd verdrievoudigd is en op het hoogste peil in twee decennia noteert. 

Het resultaat van dat alles? Een balans die in minder dan vijf jaar met 350.000 miljard yen - bij de huidige wisselkoers dik 2.600 miljard euro - opgeblazen is, tot 520.000 miljard yen. Dat is 96 procent van het Japanse bruto binnenlands product (bbp).

©Tijd Multimedia

Ter vergelijking: de balans van de Europese Centrale Bank is ondanks de massale stimulus van voorzitter Mario Draghi 'maar' 40 procent van het bbp van de eurozone, die van de Federal Reserve beloopt 23 procent van de Amerikaanse economie. 

Met andere woorden: de verrassing is niet dat Japan groei boekt. Wel dat er ondanks 350.000.000.000.000 yen stimulus nog steeds 'maar' 0,3 procent groei uit de bus komt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud