'We blijven voorzichtig over obligaties in Turkse lira'

©DRIES LUYTEN

'De Turkse verkiezingsuitslag is een perfecte uitslag voor de financiële markten', zegt Kristof Wauters, obligatiespecialist van BNP Paribas Fortis. 'Maar we blijven voorzichtig over obligaties in lira.'

De partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan behaalde bij de parlementsverkiezingen van zondag een ruime meerderheid van 316 zetels op 550. Daarmee kan de AK-partij alleen regeren en dat is een verrassing.

De financiële markten reageerden erg positief op de uitslag. De Turkse lira steeg met ruim 3 procent. De koersen van Turkse staatsobligaties stegen fors, waardoor de tienjaarsrente met 53 basispunten daalde naar 9,1 procent.

Wauters merkt op dat de verkiezingsuitslag de politieke onzekerheid doet dalen. Maar hij voegt er meteen aan toe dat er veel onzekerheden blijven bestaan. De spanningen met de Koerden zullen wellicht niet snel verdwijnen en de terreurbeweging IS vormt een bedreiging.

De obligatiespecialist ziet ook economische uitdagingen. 'Turkije is afhankelijk van buitenlands kapitaal omdat het een tekort boekt op de lopende rekening. Dat tekort wordt vooral gefinancierd door kortlopende financiële stromen.' Bovendien heeft Ankara relatief weinig munitie om zijn munt te ondersteunen. 'De Turkse valutareserves zijn ongelooflijk laag', signaleert Wauters.

Hoewel de lira na de daling met 9 procent sinds begin dit jaar relatief goedkoop is, staat Wauters eerder terughoudend tegenover de munt. 'Er is geen haast om Turkse lira's te kopen. Ik zou de lira geen groot gewicht geven in de obligatieportefeuille. Het vooruuitzicht van een Amerikaanse renteverhoging kan een nieuwe dip veroorzaken. Wie al obligaties in lira heeft, mag ze wel houden of herbeleggen als ze op vervaldag komen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud