Advertentie

'We mogen tijdelijk karakter hoge inflatie niet te veel beklemtonen'

Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank en bestuurder van de ECB. ©BELGA

De bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) benadrukken iets te veel het tijdelijke karakter van de hoge inflatie. Dat zegt Pierre Wunsch, de Belgische ECB-bestuurder en gouverneur van de Nationale Bank.

'Ik ben een klein beetje bezorgd over onze communicatie', signaleert Wunsch in een interview met MNI Market News. 'We hebben zo veel beklemtoond dat het tijdelijk is dat de indruk kan ontstaan dat we de inflatie niet naar 2 procent willen duwen.'

Ik ben een klein beetje bezorgd over onze communicatie.
Pierre Wunsch
Belgische ECB-bestuurder en gouverneur van de Nationale Bank

ECB-voorzitster Christine Lagarde en andere bestuurders hebben herhaaldelijk onderstreept dat de hoge inflatie in de eurozone vooral te wijten is aan tijdelijke factoren. De ECB voorspelde in september dat de inflatie in 2022 weer onder de doelstelling van 2 procent zal dalen.

Wunsch: 'Ik ben het eens met het argument dat wat we vandaag zien een grote tijdelijke component heeft. De grote vraag is of een opeenvolging van schokken in combinatie met een krappe arbeidsmarkt op een bepaald moment zal leiden tot tweederonde-effecten.'

Afbouw stimulus

Met tweederonde-effecten bedoelt Wunsch een snellere stijging van de lonen die leidt tot een duurzaam hogere inflatie. Hij merkt op dat er anekdotische aanwijzingen zijn van beginnende loondruk.

Wunsch gelooft dat de Europese economie sterk genoeg is om het pandemieprogramma van obligatieaankopen eind maart stop te zetten. Hij merkt op dat de beslissing op 16 december zal afhangen van de economische cijfers van de komende weken en nieuwe economische vooruitzichten. Het staat nu al vast dat de ECB een ander, kleiner aankoopprogramma van obligaties zal voortzetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud