'We zitten in een labradorrally'

©rv

De markten zijn volgens analisten aan het doorschieten. 'Alles gaat omhoog, van zwakke aandelen tot junkbonds.'

Volgens Martin Arnold van de zakenkrant Financial Times (FT) zitten we in een labradormarkt: een markt waarbij beleggers overal vrolijk bij beginnen te kwispelen. Maar we zitten volgens het FT nu eenmaal in de 'everything rally'.

Daarmee bedoelt de zakenkrant dat nu alles omhoog gaat: zelfs de zwakste aandelen, rommelobligaties en de bitcoin stijgen.

De allesrally is bezig sinds de nieuwsstroom begon over zeer performante coronavaccins. Dat voedde bij beleggers de hoop dat de economie sneller dan verwacht terug naar 'normaal' kan. Maar ze zijn niet erg kritisch over de reële omgeving waarin we ons nu bevinden: een economisch zeer zwakke omgeving als gevolg van alle coronamaatregelen. Daardoor krimpt de wereldeconomie volgens de ramingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dit jaar met 4,4 procent, een daling die niet gezien is sinds de Grote Depressie. Dat het vaccinnieuws de aandelen van de 'oude economie' fors hoger heeft geduwd blijkt wel uit het volgende plaatje:

Optimisme

Vooral het herstel van de Stoxx Europe 600 Banks (lichtblauw in de grafiek) is opmerkelijk. De situatie voor banken ziet er nu beter uit dan voor het coronavaccin, maar ze hebben nog altijd te maken met de tweede coronagolf die wederom forse economische klappen uitdeelt. De herinvoering van zware coronamaatregelen in Europa zal er zeker toe leiden dat nog meer ondernemers hun leningen niet meer kunnen afbetalen, waardoor banken wederom moeten afschrijven.

Beursrally: 'Ik koop Johnson & Johnson voor vaccin'

De hoofdstrateeg van Bank of America, Michael Hartnett, raadt beleggers dan ook aan hun blootstelling aan aandelen wat terug te schroeven, omdat de markten nu in een 'full bull'-stadium zitten. Door het hoge optimisme zijn de markten volgens hem gevoelig voor een mogelijke correctie.

Maar volgens Jeremy Grantham van de investeringsgroep GMO is zelfs de visie van Hartnett nog optimistisch. Hij denkt dat de markten in de laatste fase van een zeepbel zitten. 'Er is veel gekte nu zoals die er was in de late jaren 90 en in 1929. Het is imposant en interessant voor financiële historici zoals ik.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud