Advertentie

Wereldwijde beurswaarde klimt boven 100.000 miljard dollar

Met een Dow boven 30.000 punten is Wall Street met 41.600 miljard dollar nu dubbel zo groot als de onderliggende economie. ©REUTERS

Terwijl de reële economie dit jaar met zo'n 4.000 miljard dollar zal krimpen, is de 'financiële' economie aangevoerd door big tech 13.000 miljard dollar meer waard geworden.

100.000 miljard dollar. Dat is op dit ogenblik de beurswaarde van alle aandelenmarkten in de wereld. Een record, leren berekeningen van de informatieleverancier Bloomberg (zie grafiek).

Meteen ook een indicatie van de grote kloof die in dit pandemiejaar ontstond tussen Wall Street en Main Street, de financiële en de reële economie zeg maar. De wereldeconomie zal dit jaar door de pandemie en bijbehorende lockdowns waarschijnlijk met zo'n 4.000 miljard dollar krimpen, tot 84.000 miljard dollar. Dat leert de databank van de jongste World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De collectieve beurswaarde daarentegen is in 2020 van 87.000 naar 100.000 miljard dollar gestegen. Anders gesteld: de wereldwijde beurswaarde is nu zo'n achtste groter dan het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp).

Dit vooral dankzij de recordjacht van de Amerikaanse technologieaandelen, met giganten als Amazon die dankzij de pandemie almaar meer ons dagelijks leven domineren. De collectieve beurswaarde van Wall Street beloopt nu 41.600 miljard dollar, exact het dubbele van de Amerikaanse economie: die raamt het IMF over 2020 op 20.800 miljard dollar.

Ook de Chinese aandelenmarkten zijn sinds dit jaar voor het eerst meer dan 10.000 miljard dollar waard, met dank aan techreuzen als Alibaba en Tencent.

Europa hinkt achterop: bij de 20 grootste beursgenoteerde bedrijven zit geen enkele Europeaan. Wel 14 Amerikaanse bedrijven, drie Chinezen en telkens één uit Zuid-Korea (Samsung), Taiwan (TSMC) en Saoedi-Arabië (Aramco).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud