Wie won en verloor bij GameStop-hype?

©REUTERS

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil donderdag te weten komen wat precies gebeurd is tijdens de hype rond het aandeel van de videowinkelketen.

De GameStop-hype is misschien nu al het beleggingsverhaal van 2021. Het hevig door hefboomfondsen zoals Melvin Capital geshorte aandeel kreeg te maken met een koopgolf van Reddit-beleggers. Zij stookten elkaar op de forumpagina Wallstreetbets op om het aandeel te kopen. Het resultaat was dat het aandeel meer dan 14.000 procent steeg om vervolgens vanaf zijn top op 27 januari (347,51 dollar) terug te vallen met 86 procent.

GameStop-zeepbel geknapt?

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil weten wat precies gebeurd is tijdens de GameStop-hype en wie de winnaars en de verliezers waren. Daarom houdt het donderdag om 18 uur Belgische tijd een hoorzitting. De belangrijkste spelers in het GameStop-verhaal komen spreken, zoals de marktmaker Citadel, Melvin Capital, het sociaalmediabedrijf Reddit en de investeerder Keith Gill. Gill werd bekend door zijn vroege aankopen van het aandeel GameStop en door de belangrijke rol die hij speelt op Wallstreetbets. Gill is op het forum bekender onder de naam Roaring Kitty.

Robinhood

Speciale aandacht gaat uit naar de gratis beursapp Robinhood die een golf aan klachten kreeg. Op het hoogtepunt van de rally beperkte Robinhood in sterke mate de handel in het aandeel GameStop. De bestuurders bij Robinhood hebben die ingreep eerder verantwoord. 'We werden overspoeld door speculatieve aankopen met geleend geld, waardoor we meer onderpand op tafel moest leggen bij clearinghuizen.' Robinhood had daardoor zelf een miljardeninjectie nodig.

Bas over GameStop bij Terzake

Een deel van de Robinhood-beleggers denkt echter dat Robinhood met de beperkingen probeerde shorters - partijen die inspelen op een daling van de koers - als Melvin Capital te beschermen. Dat is een van de belangrijkste vragen die de Congresleden beantwoord willen zien: was er enige vorm van samenwerking tussen Robinhood, Citadel en Melvin?

De hoorzitting kan tot nieuwe wetgeving leiden. Spelers als Robinhood worden betaald voor het doorschuiven van orders naar een hefboomfonds als Citadel. De toezichthouder Securities & Exchange Commission staat daar steeds kritischer tegenover. In Europa zijn dat soort betalingen verboden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud