Zatte oliehandelaar krijgt zware boete

Een Londense oliehandelaar krijgt van de Britse waakhond FSA een boete van 72.000 Britse pond (89.000 euro) voor het manipuleren van de olieprijs. Hij mag tevens vijf jaar lang niet in de financiële sector werken.

Op 30 juni 2009 dreef de man in kwestie, Steven Perkins van de Londense oliebroker PVM, door ongeautoriseerde transacties de olieprijs naar een piek. Dat was volgens een bericht van FSA het gevolg van ‘zwaar alcoholmisbruik’.

Perkins voerde op de bewuste dag tussen 0.22 uur en 2.41 uur voor meer dan 520 miljoen dollar kooporders in. Doordat de handelsvolumes ’s nachts traditioneel laag zijn, vielen de orders meteen op.

Het zorgde voor een opstoot van de olieprijs, waarvoor analisten in eerste instantie geen verklaring vonden. De olieprijs bereikte die dag een intradaypiek van 73,50 dollar per vat, wat toen het hoogste peil in 8 maanden was.

Perkins handelde buiten medeweten van zijn werkgever. Toen PVM de zaak op het spoor kwam, draaide die de posities terug en slikte daarop 10 miljoen dollar verlies. Perkins, die onmiddellijk na het incident in therapie ging, deed zich met de transacties geen persoonlijk voordeel.

De FSA is het menens om marktmisbruik aan te pakken. Een paar weken geleden kreeg een Londense koffiehandelaar al een boete van 100.000 pond (123.000 euro).

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud