Advertentie

Zet van Johnson haalt pond onderuit

©Bloomberg

Het Britse pond zakt tot 1 procent tegenover de euro. De munt reageert op de zet van premier Boris Johnson om het parlement buitenspel te zetten. Dat verhoogt de kans op een harde brexit.

Conservatief premier Boris Johnson heeft woensdagochtend koningin Elizabeth gevraagd het Britse parlement te laten opschorten. In de daaropvolgende dagen zou Johnson al het parlement laten ontbinden tot halverwege oktober. Johnson wil de oppositie op die manier minder tijd geven om een 'no deal' brexit te blokkeren voor de deadline van eind oktober.

In een reactie daalde het pond  prompt met 1 procent van 1,108 euro tot onder 1,10 euro. Daarna volgde een gedeeltelijk herstel.

De Britse Ftse100-index wisselde in de voormiddag prompt verlies om in winst. Een goedkoper pond geeft immers de Britse uitvoerders een boost. In de namiddag staat de Britse sterindex terug op verlies.

Op de beurs van Brussel verliezen Balta  en Recticel respectievelijk 1 en 3 procent. Uit een studie van ING eerder dit jaar bleek dat zij de meest Brexitgevoelige aandelen zijn. Balta en Recticel realiseren respectievelijk 20 en 10 procent van hun omzet in het VK. Balta publiceerde eerder vandaag halfjaarcijfers.

Het risico op een harde brexit komt voor beleggers bovenop nog andere zorgen, zoals de wereldwijde conjunctuurvertraging en de handelsoorlog. De Bel20  noteert woensdagnamiddag op een verlies van 0,9 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud