Advertentie

Zilverprijs schiet naar hoogste peil in 8 jaar

©REUTERS

Een deel van het Reddit-leger kleine beleggers stort zich op zilver. Al zijn de meningen in deze community erg verdeeld. 'De aandacht mag niet afgeleid worden van GameStop.'

Terwijl Wall Street eind vorige week nog groggy was van de succesvolle aanval die een leger kleine beleggers via het Reddit-forum r/wallstreetbets op shorters in de spelletjesretailer GameStop inzette, was een deel van het legioen al druk bezig met het volgende doelwit: zilver.

Het recept is identiek als bij GameStop: kleine beleggers die elkaar via posts aanvuren om in zilver te stappen. 'THE BIGGEST SHORT IN THE WORLD', zo klonk het vorige week in een post. Op Twitter is de hashtag #silversqueeze trending, ook in België.

Waarom kozen (een deel van) de Reddit-beleggers precies voor zilver? De reden valt niet ver te zoeken. Rond het metaal hangen al jaren allerhande complottheorieën over (centrale) banken die de zilverprijzen kunstmatig laag houden en dus moeten die banken die een structureel aanbodtekort verbergen 'uitgerookt' worden. Eenzelfde theorieën heersen overigens ook rond goud, maar die markt is natuurlijk nog veel groter.

Beleggers kochten vrijdag op Wall Street per saldo 37 miljoen deelbewijzen van iShares Silver Trust (met als beursticker SLV), het grootste beursgenoteerde vehikel om met één muisklik 'onderliggend' zilver te kopen. Die aankopen, het equivalent van bijna 1 miljard dollar, zijn de grootste sinds de lancering van het zilverfonds in 2006 (zie grafiek).

In het hoofd van de Reddit-belegger

'Wij kunnen langer achterlijk blijven dan de hedge funds solvabel.' Hoe een leger kleine beleggers Wall Street op zijn grondvesten doet daveren: een analyse.

Die aankopen hielpen maandag de zilverprijs tot 13 procent hoger en voor het eerst in 8 jaar gaat de prijs voor het metaal boven 30 dollar per ounce. Het helpt ook wel dat zilver al een tijdje van rugwind geniet: bij de start van de pandemie in maart 2020 noteerde een ounce goud 120 keer duurder dan zilver, een record. Nu is die goud-zilverratio, een veel gevolgde graadmeter bij zilverfans, teruggevallen tot 65. Dat is in lijn met het gemiddelde over de voorbije 20 jaar.

De zilverklim is klein bier vergeleken met de koorts rond kleine, speculatieve zilvermijnen. In Australië schoot het exploratiebedrijf Silver Mines Ltd bijna de helft hoger naar 0,365 Australische dollar. In Londen schoot goud- en zilverproducent Fresnillo 16 procent hoger.

Reddit-leger verdeeld

Ondanks de mooie zilverrun, is het Reddit-leger hierover erg verdeeld, zo leren de posts van prominente leden. Wie maandag door het populairste Reddit-kanaal WallStreetBets scrolt, komt hoofdzakelijk posts tegen van GameStop (GME). Een populaire post over zilver gaat over de mogelijkheid dat de zilverrally een afleidingsmanoeuvre is van hefboomfondsen die de druk op GameStop willen verlichten. GameStop ging maandagavond tot 25 procent lager.

Aangezien Citadel, het hefboomfonds met een significante shortpositie in GameStop, de vijfde grootste eigenaar is van iShares Silver Trust is het niet moeilijk om in te zien dat dit wel degelijk een afleidingsmanoeuvre kan zijn.
M.R.
Belgische Reddit-lid

'Omdat Citadel, het hefboomfonds met een significante shortpositie in GameStop, de vijfde grootste eigenaar is van SLV is het niet moeilijk om in te zien dat dit wel degelijk een afleidingsmanoeuvre kan zijn', zegt M.R., een 20-jarig Belgisch Reddit-lid. Citadel is niet populair op Reddit. Het hefboomfonds werkt samen met Robinhood, de gratis beursapp die de handel in GameStop recent heeft gelimiteerd.

Sommige Reddit-leden denken dat Citadel de hype in zilver heeft aangestoken met enkele valse accounts die positieve posts plaatsten over zilver. En dat die posts andere - echte Reddit-leden - hebben overtuigd waarna zij over zilver hun eigen, positieve analyses maakten, in het jargon DD of due diligence.

Het valt M.R. op dat heel wat posts over SLV de voorbije week plots een pak awards kregen, zodat ze ook meer op de voorgrond komen. 'Het gaat soms over zilverposts die al maanden oud zijn. Dat is opmerkelijk', zegt M.R. Met een award kan je een post belonen die je leuk vindt. Maar om een award te kunnen geven moet je Reddit-coins kopen.

Terwijl de handel in GameStop vorige keer verschillende keren aan banden werd gelegd door de frenetieke handel zal dat met SLV niet gebeuren, verzekert de emittent iShares aan De Tijd. ‘We geven geen commentaar over individuele ETF’s. Ik kan wel zeggen dat er geen enkel probleem is met de verhandelbaarheid en de tracker SLV gewoon zal blijven noteren. De beleggers in de tracker lopen geen enkel risico’, zegt Charles Symons, hoofd van iShares in België.

Broers Hunt

De klim van het grijze metaal maandag is ook (nog) klein bier vergeleken met de short squeeze die de Texaanse broers Hunt begin 1980 veroorzaakten. De broers zetten via gecoördineerde aankopen eind 1979 de zilverhandel klem, met een prijs die in korte tijd verzevenvoudigde tot 50 dollar per ounce.

Het is niet uitgesloten dat de huidige zilverrun de Huntpiek zal evenaren, toch in nominale termen. Aangepast voor inflatie stemt die eenzame piek uit 1980 overeen met het equivalent van 167 dollar nu.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud