Zwakke interesse voor Duitse nulobligatie

Duitsland veilt met succes een dertigjarige nulobligatie. ©REUTERS

Institutionele beleggers nemen genoegen met een rendement van -0,11 procent per jaar, maar de vraag naar het papier viel tegen.

Woensdag is een bijzondere dag voor de obligatiemarkten. Voor het eerst veilde een land een dertigjarige staatsobligatie met een coupon van 0 procent. Het effectieve jaarlijkse rendement op de obligatie is zelfs negatief. Doordat de uitgifteprijs hoger is dan de nominale waarde bedraagt het werkelijke rendement -0,11 procent.

-50%
Rendement
Beleggers die nu ongeveer 103 euro investeren krijgen over dertig jaar 100 euro terug. Bij een jaarlijkse inflatie van 2 procent is de inleg in reële termen gehalveerd.

De Duitse overheid verkocht maar voor 824 miljoen euro obligaties aan beleggers, terwijl ze 2 miljard euro wilde plaatsen. De rest van het papier houdt de overheid vvoorlopig zelf bij.

Er was vooraf al twijfel of de obligatieveiling überhaupt wel zou slagen. Het hoofd rentestrategieën van Bank of America, Ralf Preusser, vreesde een 'koopstaking' bij beleggers. Hij gelooft dat het rendement van de obligatie niet matcht met de rendementseisen van pensioenfondsen en verzekeraars.

Dat de interesse gering is, is te begrijpen. Beleggers die nu ongeveer 103 euro investeren krijgen over dertig jaar 100 euro terug. Bij een jaarlijkse inflatie van 2 procent is de inleg in reële termen gehalveerd, maar vermoedelijk gaan de investeerders uit van een lagere inflatie.

Kopers

Wie de exacte kopers zijn is niet duidelijk, zegt ook Jean Deboutte, directeur van het Belgische Agentschap van de Schuld. 'Ik weet wel dat er meer dan 30 banken deelnemen aan de veiling. Dat wil overigens niet zeggen dat banken al deze obligaties zelf bijhouden. Een deel verkopen ze door aan klanten', zegt Deboutte.

Op de vraag of een dergelijke uitgifte ook voor de Belgische staat nodig zou zijn geeft de directeur geen direct antwoord. 'Als je me vroeger had verteld dat we vorige maand een tienjarige staatsobligatie met een negatief rendement zouden verkopen, dan had ik je niet geloofd. Ik durf daar niets meer over te voorspellen', zegt Deboutte. 

Rentedruk

Toch zijn sommige beleggers bereid te betalen voor veilige beleggingen, zoals staatsobligaties. Dat is ook te zien aan de sterke neerwaartse druk op de Europese rentes in de laatste weken. 

De druk wordt onder andere veroorzaakt door de wereldwijde economische groeivertraging en de handelsspanningen tussen de VS en China. Daardoor gaan beleggers op zoek naar veilige havens en Europees staatspapier is er één van.

Ook de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) in september haar monetaire beleid voort verruimt duwt de Europese rentes naar beneden. Onlangs tikten de rentes nog nieuwe dieptes aan, nadat ECB-bestuurder Olli Rehn in een interview had gezegd dat het volgende pakket maatregelen van de centrale bank 'veel impact' moet hebben en dat het 'significant' moet zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect