opmerkelijk

Zwart gat doet Chinese beleggers het licht zien

De miljoenen kleine beleggers die China rijk is, veroorzaken wel vaker bokkensprongen op de beurzen. ©ISOPIX

Eén foto van een zwart gat en het leger Chinese beleggers stort zich op telescoop- en lensaandelen.

Die iconische foto van het zwarte gat veroorzaakt niet alleen in wetenschappelijke kringen opwinding. Op de Chinese beurzen was er deze ochtend een rush op telescoop- en lensaandelen. 

Alle aandelen die van ver of dichtbij iets met het zwarte gat te maken konden hebben, genoten flink wat interesse. Zo ging Phenix Optical met de maximaal toegelaten 10 procent hoger. Idem voor Shanghai Moons' Electric, dat betrokken is bij de bouw van Chinese megatelescoop FAST.

Koersstijgingen die zonder twijfel geen lang leven zullen beschoren zijn. Op de Chinese beurzen zijn er wel vaker vreemde bokkensprongen. Zo steeg op 9 november 2016 een obscuur aandeel louter omdat de naam in het Chinees als 'Trumps grote onverwinning' klinkt

China is vrij uniek in de beurswereld omdat de handel er in grote mate gestuurd wordt door een leger van 148 miljoen kleine beleggers.

Een leger dat bovendien door de Chinese communistische partij 'gestuurd' wordt. Af en toe vindt Peking het namelijk nodig te grote speculatie af te remmen of de beurs een handje toe te steken als het te hard de andere richting uitgaat.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud