Zweden maakt komaf met subzerorente

Stefan Ingves, de gouverneur van de Zweedse Riksbank. ©REUTERS

De oudste centrale bank ter wereld stopt als eerste met het experiment van de negatieve rente, onder meer uit angst voor de steeds grotere lokale vastgoedzeepbel.

Het spreekt boekdelen over de toestand van centraal bankieren in de wereld als de belangrijkste kop op de financiële markten luidt dat de Riksbank de rente naar nul procent verhoogt. De Zweedse centrale bank verhoogt haar basisrente van -0,25 naar 0 procent. 

Daarmee zet de Riksbank een punt achter vijf jaar subzerobeleid. Een subzerobeleid dat eigenlijk al langer duurt, want in 2009 waren de Zweden de eersten die commerciële banken een strafrente oplegden door de depositorente onder nul te duwen. 

In tegenstelling tot de Europese Centrale Bank zit de Zweedse inflatie vrij dicht in de buurt van de inflatiedoelstelling van 2 procent. Belangrijker is echter dat de centraal bankiers zich steeds meer zorgen maken over de 'nevenwerkingen' van hun uiterst soepele beleid. 

Bostadsbubbla

Sommige economen omschrijven dat beleid al jaren als 'crazy', omdat de Riksbank met de extreem lage rente de huizenprijzen in Zweden - zeker in grote centra als Stockholm - nog meer de stratosfeer instuwt en dus de 'bostadsbubbla' - het prachtwoord voor huizenzeepbel in het Zweeds - voedt.

190 procent
Schulden
De gezinsschulden in Zweden zijn opgelopen tot 190 procent van het jaarlijkse gezinsinkomen.

Die hoge huizenprijzen leidden ertoe dat het gemiddelde Zweedse gezin zich ook diep in de (hypotheek)schulden heeft gestopt, wat een erg groot risico is voor het hele Zweedse financieel systeem. In haar jongste rapport over het financieel systeem stipte de centrale bank aan dat de gezinsschulden nu 190 procent van het jaarlijks gezinsinkomen belopen, dubbel zo veel als twee decennia geleden. 

'Om de risico's verbonden aan de hoge gezinsschulden en de structurele problemen op de Zweedse huizenmarkt te verminderen, zijn veranderingen in het fiscale en macro-economische beleid nodig', schuift de Riksbank de hete aardappel door naar de politiek. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud