nieuwsanalyse

Zwijgzame centraal bankiers doen goud en euro dansen

De centrale gouverneurs van de eurozone, de VS en Japan: Mario Draghi, Janet Yellen en Haruhiko Kuroda. Met uitzicht op de bergen in Jackson Hole. ©Bloomberg

Net door wat niet gezegd werd, doen de monetaire speeches in Jackson Hole van zich spreken. Goud sloopt de grens van 1.300 dollar, terwijl de greenback afbrokkelt tegenover de euro.

Zelfs niets zeggen heeft gevolgen voor centraal bankiers op een moment dat beleggers aan hun lippen hangen. Ook als financiële markten verwacht hadden dat niets gezegd zou worden in Jackson Hole, de monetaire topconferentie waar vorige vrijdag zowel Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), als haar tegenhanger Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) speechte.

Beleggers wachten op meer details over de beloofde verstrakking van het beleid van beide centrale banken, maar Yellen repte er met geen woord over tijdens haar toespraak over financiële stabiliteit.

Janet Yellen en Mario Draghi in Jackson Hole. ©Bloomberg

Stilzwijgen

Dat Draghi zweeg, lijkt te suggereren dat Frankfurt zich nog geen zorgen maakt over de eurokoers en dat de geplande verstrakking niet uitgesteld wordt.

‘Net dat stilzwijgen doet de financiële markten besluiten dat de Fed niet gehaast is de rente op te trekken’, reageert Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België. ‘De Fed suggereerde eerder dat de inflatie de voorbije maanden lager is dan verwacht.’ Dat maakt de geplande derde rentestijging dit jaar moeilijker verdedigbaar. De dollar ging nog tijdens de speech gevoelig lager tegenover de euro.

Draghi vertelde tenminste nog iets - de economische groei in de eurozone ‘wint terrein’ en ‘het globale herstel verstevigt’ - maar hij hield de lippen op elkaar over de stijgende euro. Nochtans is de ECB beducht voor het remmende effect daarvan op de Europese export en op haar pogingen de inflatie op te krikken, leerden de notulen van de jongste bestuursvergadering. De stijgende euro komt zo de facto neer op een verstrakking van het beleid.

Dat Draghi zweeg, lijkt te suggereren dat Frankfurt zich nog geen zorgen maakt over de eurokoers en dat de geplande verstrakking niet uitgesteld wordt. De euro stoomde maandag vrolijk door tegenover de dollar en bereikte het hoogste niveau in meer dan 2,5 jaar.

‘Draghi was iets optimistischer dan de markt verwacht had. De verzwakkende dollar is dan ook vooral een gevolg van de sterkte van de euro, al is die munt vandaag té populair bij beleggers en dreigt een forse correctie zodra de verstrakking wordt aangekondigd’, zegt James Butterfill, hoofd research van trackerspecialist ETF Securities.

Goud spint garen bij de monetaire onzekerheid.

‘Wij hadden verwacht dat Yellen een startdatum voor de afbouw van het schuldpapier op de Fed-balans (en dus een verstrakking, red.) zou signaleren’, vervolgt Butterfill. ‘De financiële markten zijn teleurgesteld dat er niet meer duidelijkheid in de VS is. Bovendien heb je daar gemengde macrocijfers, zoals zwakke verkoopcijfers voor woningen.’

Goud

Goud spint garen bij de monetaire onzekerheid. De prijs van het edelmetaal eindigde maandag voor het eerst dit jaar boven 1.300 dollar per ounce, al gebeurde dat bij een beperkt volume omdat de Londense markt dicht was. Goud is gevoelig voor een rentestijging omdat het zelf geen rente opbrengt en dus een minder aantrekkelijk alternatief wordt bij een hogere rente. Als de Amerikaanse rente nu minder snel zou stijgen, is dat positief voor goud. Een lagere dollar maakt goud ook goedkoper voor niet-Amerikanen.

Maar er is meer aan de hand. ‘Het goud en de dollar zijn substituten als vluchthaven. Als de dollar verzwakt, verkiest men eerder goud’, legt Vanden Houte uit. ‘Bovendien beschermt goud tegen inflatie.

©Mediafin

Ook geopolitieke spanning doet de goudprijs stijgen.

De goudprijs beweegt opmerkelijk gelijk met de Amerikaanse reële rente (nominale rente min inflatie, red.), op de wilde schommelingen tijdens de financiële crisis na. Zo zie je dat de reële rente sinds het dieptepunt midden 2011 gestegen is dankzij de dalende inflatie, wat gepaard ging met een dalende goudprijs. Als de Fed nu wacht met verstrakken en de inflatie toeneemt, is dat positief voor goud.’

Ook geopolitieke spanning doet de goudprijs stijgen, getuige de oorlogstaal tussen Noord-Korea en de VS. Binnenlandse spanning in de VS - waar het schuldplafond voor eind september verhoogd moet worden om een crisis te vermijden - geeft goud een extra duwtje, naast het afbrokkelende geloof dat president Donald Trump nog iets kan klaarmaken voor de economie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud