Zwitsers willen 'reddingsactie' voor goud

Moet de Zwitserse centrale bank volop goud beginnen kopen? De rechtse SVP-partij vindt alvast van wel. ©AFP

Over exact een maand bepalen de Zwitsers in een referendum of hun centrale bank minstens een vijfde van haar balans in goud moet investeren. Klinkt misschien als muziek in de oren van goudkevers, maar de meeste economen maken zich behoorlijk nerveus over het voorstel.

Onder de leuze 'Rettet unser Schweizer Gold' ('Red ons Zwitsers goud) is de rechtse SVP-partij een campagne gestart die ertoe kan leiden dat de Zwitserse centrale bank haar goudvoorraden niet langer kan afbouwen. Op 30 november stemmen de Zwitsers immers in een referendum dat minstens 20 procent van de balans van de Zwitserse centrale bank uit goud moet bestaan.

Als het ja-kamp het haalt, kan dat enorme gevolgen hebben voor de goudprijs. De Zwitserse centrale bank bezit vandaag immers iets meer dan 1.000 ton goud, goed voor ongeveer 7,8 procent van de balans. Om de voorgestelde norm van 20 procent te halen zouden de Zwitsers nog eens 1.400 ton moeten bijkopen. Dat staat gelijk aan zowat de helft van wat er vorig jaar wereldwijd aan goud werd geproduceerd. Als de Zwitserse centrale bank verplicht goud zou moeten inkopen, zou dat dan ook een enorme boost geven aan de goudprijs. Die is vrijdag nog teruggevallen tot zijn laagste peil in vier jaar

Dat klinkt misschien als een droom voor goudkevers, zoals beleggers in het edelmetaal soms worden genoemd. Maar heel wat economen wijzen erop dat de wilde plannen van de SVP-partij wel bijzonder schadelijke economische gevolgen kunnen hebben. 

Zou zou een ja meteen het drie jaar oude plafond voor de Zwitserse frank in gevaar brengen dat de centrale bank had ingesteld om te vermijden dat het exportgevoelige land zou lijden onder een al te sterke klim van de lokale munt. Om te vermijden dat de Zwitserse frank boven de 1,20 euro steeg, kocht Zürich massaal euro's in. Maar als de Zwitserse centrale bank verplicht wordt om goud op te kopen, betekent dat wellicht meteen het einde van het muntplafond. 

Momenteel ziet het er naar uit dat de SVP-partij - die er eerder wel een Zwitsers verbod op de bouw van minaretten door kreeg - het nu niet zal halen in een referendum. Zij het nipt: een recente poll door een tv-zender wees uit dat 44 procent voorstander was van het voorstel, net niet de vereiste 50 procent dus. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud