'Zwitserse centrale bank moet beleggingen vergroenen'

De hoofdzetel van de Zwitserse centrale bank. ©Bloomberg

Linkse politieke partijen viseren de beleggingen van de centrale bank in producenten van fossiele brandstoffen.

De sociaaldemocraten en groenen in het Zwitserse parlement willen de Zwitserse centrale bank verplichten om bij haar beleid ook rekening te houden met klimaatdoelstellingen. Ze roepen de centrale bank op haar aandelen van olie- en steenkoolbedrijven als ExxonMobil, Chevron en Arch Coal te verkopen.

De campagne van de linkse partijen start deze maand met een motie in het lagerhuis van het parlement, zeggen twee parlementsleden aan het persbureau Reuters. Of de campagne zal slagen, is niet zeker, want in het hogerhuis hebben centrumrechtse partijen een meerderheid.

De centrale bank merkt op dat ze niet investeert in aandelen van bedrijven die het leefmilieu ernstig schaden. Maar ze signaleert dat ze geen groene doelstellingen promoot, omdat ze het monetair beleid niet wil politiseren. De centrale bank had eind 2018 een portefeuille buitenlandse aandelen met een waarde van 117 miljard euro.

Christine Lagarde, de nieuwe voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), staat meer open voor klimaatdoelstellingen dan haar Zwitserse collega. Ze zei al herhaaldelijk dat de ECB rekening moet houden met de klimaatverandering. Lagarde signaleerde dat ze bereid is de beleggingen van het pensioenfonds en de in het kader van de monetaire stimulus gekochte obligaties te herbekijken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud