Advertentie

5 favoriete beleggingsfondsen van Bart Sebrechts en Eddy Vanwittembergh (Merit Capital)

©Dries Luyten

Bart Sebrechts en Eddy Vanwittembergh: ‘In een omgeving van lage rente is het aandelendividend belangrijk geworden voor beleggers op zoek naar inkomstenstromen.’

Invesco Pan European Structured[[urn:issue:60148692]]

In Europa is het hopen op economisch beterschap in 2015. De combinatie van stimuleringsmaatregelen en een onconventioneel monetair beleid moet de nodige impulsen geven aan zowel de Europese economie als de beurs. Toch is het verstandig op de hoede te zijn voor teleurstellingen. Daarom opteert men best voor een strategie die een kwantitatieve aandelenselectie combineert met een beperkt neerwaarts risico. Een succes-formule die de belegger geen windeieren heeft gelegd. Het voorbije decennium leverde dit fonds gemiddeld 10,3 procent per jaar op.

Schroder ISF European Dividend Maximiser

In een omgeving van lage rente is het dividend een belangrijke component geworden voor elke belegger op zoek naar inkomstenstromen. Dit fonds zoekt in eerste instantie naar aandelen met een duurzaam en groeiend dividend-rendement van ongeveer 4 procent. In een tweede fase wordt via het schrijven (verkopen) van gedekte callopties getracht het rendement nogmaals met 4 procent te verhogen, en wel via de ontvangen optiepremies. Ondanks het defensieve profiel van het fonds bedraagt het vijfjarig rendement 10,2 procent per jaar.

Nordea Emerging Stars

Qua waardering zijn de opkomende markten zeker niet duur. Nordea Emerging Stars is een nog relatief recent fonds dat uitgaat van een strenge top-downbenadering. In de huidige samenstelling is er een over-gewicht van aandelen uit China en India. Brazilië en Rusland zijn zo goed als niet vertegenwoordigd. Een gedisciplineerd waarderingsmodel selecteert in een tweede fase welke aandelen van de meest belovende sectoren (IT, gezondheidszorg, consument) het grootste stijgings-potentieel hebben over een periode van drie jaar. Sinds de creatie in april 2011 scoort deze strategie 13 procent beter dan de index.

Amundi Global Aggregate

Obligaties bieden erg lage rendementen. Om een positief rendement te behalen is een flexibel beheer een grote troef. Amundi Global Aggregate kan beleggen in obligaties van zowel ontwikkelde als opkomende landen, in staatsobligaties, in kwa-liteitsbedrijfsobligaties, in hoog-rentende obligaties en in diverse valuta. Indien nodig kan de gemiddelde looptijd van de obligaties terug-gebracht worden naar nul.

Het fonds tracht te focussen op sectoren waar de meeste waarde te vinden is. In het voorbije jaar lag de focus op de zwakte van de euro en op de sterke rentedaling in de Zuid-Europese landen.

Legg Mason Western Asset Macro Opportunities

Legg Mason Western Asset Management is een van ’s werelds bekendste beheerders van vastrentend papier. Het fonds voert een actief en opportunistisch ‘absolute return’-beheer dat een waardig alternatief vormt voor de klassieke obligatiebeleggingen. Een zeer actief looptijdbeleid kan het risico van een stijgende rente indekken. 45 procent risicovollere obligatiestrategieën (Mexico, Zuid-Europa, hoogrentend…) staan tegenover 55 procent macro-ideeën (afvlakkende rentecurve, shorten van yen en euro …). Een dagelijksrisicobeheer staat garant voor een beperkte volatiliteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud