Advertentie
Advertentie
netto

Aanbod beleggingsfondsen op recordhoogte in België

©Doc

De spaarwoede van de Belg en zijn honger naar beleggingsfondsen lokken steeds meer buitenlandse fondsbeheerders. Nooit eerder waren zo veel buitenlandse fondsen in ons land geregistreerd als eind 2014, blijkt uit nieuwe statistieken.

Beleggingsfondsen die op de Belgische markt aan het grote publiek worden aangeboden, moeten verplicht geregistreerd worden bij de Belgische toezichthouder FSMA. Het is de overkoepelende vennootschap, die uit meerdere fondsencompartimenten bestaat, die geregistreerd moet worden. Uit nieuwe statistieken van de FSMA blijkt dat eind vorig jaar 582 beleggingsvennootschappen geregistreerd waren in België. Dat zijn er 31 procent meer dan vijf jaar geleden en 43 procent meer dan tien jaar geleden. Buitenlandse vennootschappen nemen een steeds grotere hap voor hun rekening. Vijf jaar geleden tekenden ze voor 62 procent van het aanbod, vandaag is dat 77 procent.

De komst van buitenlandse beheerders heeft veel te maken met de spaarwoede van de Belg. ‘De Belgische markt is een markt met veel troeven. Zo is de spaarquote van Belgen behoorlijk hoog en beleggen Belgen proportioneel meer in fondsen dan de gemiddelde Europeaan’, zegt Hugo Lasat, de voorzitter van fondsenfederatie Beama. Verder hebben ook Europese richtlijnen in 2007 en 2013 het pad geëffend voor buitenlandse spelers om hun fondsen in andere Europese landen aan te bieden.

De komst van buitenlandse spelers komt ook tot uiting in het aantal onderliggende fondsencompartimenten. Volgens cijfers van Beama waren eind vorig jaar 4.095 buitenlandse fondsen (compartimenten) geregistreerd. Dat zijn er 27 procent meer dan eind 2013. Opvallend is wel dat het aantal Belgische fondsen over die periode met 30 procent terugviel tot 1.361. Volgens Beama is dat volledig te wijten aan de daling van het aantal fondsen met kapitaalbescherming. ‘Door de lage rente is het minder aantrekkelijk dergelijke producten aan te bieden. Daardoor komen meer veel meer oudere fondsen op eindvervaldag dan er nieuwe fondsen gelanceerd worden’, luidt het bij de federatie.

Het uitgebreide aanbod betekent nog niet dat Belgen storm lopen voor die buitenlandse fondsen. Eind 2014 zat nog 60 procent van het beheerd vermogen in fondsen in fondsen naar Belgisch recht. Dat betekent dat Belgische fondsenhuizen nog het gros van de fondsen verkopen in ons land. In werkelijkheid ligt het percentage hoger dan 60 procent, omdat Belgische spelers ook Luxemburgse sicavs in ons land aanbieden. Verder is het zo dat buitenlandse huizen hun fondsen wel registreren, maar niet altijd actief commercialiseren in ons land. Volgens Beama wordt slechts één derde van de buitenlandse fondsen actief gecommercialiseerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud