Alternatieve activa ook toegankelijk voor kleine beleggers

©rv

Op de beurs van Londen noteren investeringsmaatschappijen die gespecialiseerd zijn in alternatieve beleggingen, zoals infrastructuur.

Het marketingpraatje gaat er als zoete koek in. Wat zijn de rendementsvooruitzichten van obligaties de komende vijf jaar? AberdeenStandard Investments denkt aan 0 procent. Wat zullen aandelen na een bijna tien jaar lange beurshausse de komende vijf jaar opbrengen? Diezelfde Britse vermogensbeheerder denkt aan een jaarlijks rendement van 2,5 procent. Wie meer rendement wil, moet alternatieve wegen bewandelen.

Grote beleggers zoals pensioenfondsen en universiteiten doen het al jaren: beleggen in alternatieve activa zoals vastgoed, infrastructuur of vliegtuigleasing. Die beleggingen worden alternatief genoemd omdat ze in crisissituaties anders reageren dan aandelen en obligaties. Alternatieve activa hebben vaak een hoge instapdrempel en een lage verhandelbaarheid.

De voorbije decennia is vastgoed al een stuk democratischer en verhandelbaarder gemaakt door de opmars van de REIT, of de beursgenoteerde vastgoedbeheerder. In België gaat het om de gereglementeerde vastgoedvennootschap. ‘Maar er zijn nog veel andere alternatieve activa. De beurs van Londen heeft zich daarin gespecialiseerd via de notering van investeringsmaatschappijen en speciale beleggingsfondsen’, legt Mike Brooks uit, hoofd alternatieve beleggingen bij AberdeenStandard Investments.

De tabel illustreert de groei van de alternatieve beleggingsvehikels op de beurs van Londen. Vastgoed maakt er een grote brok van uit, maar even goed private equity (aandelen van niet-genoteerde bedrijven), infrastructuur en kredieten. Het is de favoriete beleggingsvijver van Mike Brooks voor het beheer van de multi-assetfondsen Aberdeen Global-Diversified Growth fund en Aberdeen Global-Diversified Income Fund. ‘Dankzij de beursnotering kunnen we alternatief beleggen en de beleggers toch de mogelijkheid geven om dagelijks in en uit te stappen’, zegt Brooks.

©Mediafin

Mixfondsen bestonden vroeger traditioneel voor de helft uit aandelen en de helft uit obligaties. ‘Die mix tekende in de voorbije 30 jaar voor een jaarlijks rendement van 7 procent. We willen met onze fondsen een jaarrendement van 5 procent realiseren. Volgens ons kan dat alleen als we de klassieke mix van aandelen en obligaties verlaten’, meent Brooks. De twee aangehaalde mixfondsen beleggen voor een kwart in groeimarktobligaties, voor bijna een vijfde in aandelen en voor de rest in alternatieve vehikels.

Infrastructuur

Beursgenoteerde infrastructuur is ook in ons land al bekend, met dank aan TINC (The Infrastructure Company) uit Antwerpen. ‘Ik ken TINC niet’, zegt Brooks tijdens zijn doortocht in Brussel. ‘Maar we beleggen al sinds 2003 in The Renewables Infrastructure Group, goed voor een beurswaarde van 1,2 miljard pond. De groep investeert in zon- en windparken in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Frankrijk. De inkomsten komen van overheidssubsidies en uit de verkoop van stroom.’ In het fonds zat ook John Laing Infrastructure Fund, maar die sectorgenoot was eerder dit jaar het voorwerp van een overnamebod.

multi-assetfondsen
multi-assetfondsen

> Multi-assetfondsen zijn fondsen die in meer willen beleggen dan aandelen en obligaties. Ze verschillen van het klassieke mixfonds. Vaak hebben die fondsen de termen ‘multi asset’ of ‘allocation’ in de naam.

> De voorbije jaren zijn die fondsen populairder geworden. Beleggers waarderen de grote spreiding van de risico’s waar deze fondsen voor staan.

> De fondsen richten zich op beleggers die wel kapitaalgroei of een inkomen willen, maar met minder volatiliteit dan op de beurzen.

Beleggen in luchtvaartleasing kan op de beurs van Londen via het bedrijf Doric Nimrod Air. Die groep bezit vier Airbus A380-vliegtuigen die op lange termijn zijn verhuurd aan Emirates. ‘Het dividendrendement ligt op 8,1 procent bruto. Het grootste risico is de overschatting van de verwachte verkoopprijs van de vliegtuigen op het einde van de huur. Voor we in dit soort bedrijven investeren, moeten we zeker zijn dat we een prijs betalen die genoeg ruimte laat voor een ontgoochelende verkoopprijs’, legt Brooks uit.

Minder bekend bij ons is litigation finance, het financieren van juridische geschillen. ‘Op de Londense beurs beleggen we in Burford. De groep financiert de kostprijs van veelal Amerikaanse rechtszaken en deelt achteraf in de mogelijke winst. Het is een activiteit die duidelijk losstaat van macro-economische evoluties. Daarom beleggen we er graag in’, zegt Brooks.

Biotechsector

Ook niet erg bekend: healthcare royalties, of leningen aan de biotechsector die ondersteund zijn door royalty’s. BioPharma Credit ambieert een jaarlijks rendement van 8 à 9 procent door het kopen van die speciale sectorobligaties. ‘Biotechbedrijven zijn altijd op zoek naar geld en geven hun toekomstige royalty’s graag in onderpand voor een obligatie. Dat is goedkoper dan bij de bank lenen. Maar dit is duidelijk het werk van specialisten. Het risico is een onderschatting van de royalty’s. Ook dat is een activiteit die volledig losstaat van de rest van de markten en daar zijn we naar op zoek’, besluit Brooks.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud