Amerikaanse aandelen doen rest van wereld blozen

©AFP

Terwijl de Amerikaanse aandelenindex S&P500 15 procent hoger noteert dan een jaar geleden, moet de rest van de wereld sinds mei de rol lossen. Beleggers vinden een veilige haven in de VS.

Amerikaans president Donald Trump tweet geregeld over de records op Wall Street. In zijn wereld gaat het met de beurzen nog altijd de goede kant op. Maar elders is dat niet meer zo. De FTSE World Excl. VS-index, een beursgraadmeter voor de rest van de wereld, noteert na de recente onrust over Turkije weer op het niveau van 12 maanden geleden.

Het valt op hoe synchroon de FTSE-index en Wall Street liepen tot begin mei. Toen de Amerikaanse beurs eind januari onderuitging door de opmars van de lange rente, ging de rest van de wereld mee onderuit. Ook de uitverkoop van grote Amerikaanse techaandelen, die in maart begon na een dataschandaal bij Facebook, liet zijn sporen na op de andere beurzen.

Wij geloven dat je op Wall Street kwaliteit vindt tegen een betere prijs dan in Europa.
Thomas Vanderlinden
managing partner bij Mercier Vanderlinden

Tot in mei de paden scheidden. Dat viel niet toevallig samen met de start van de rally in de Amerikaanse dollar tegenover andere munten. De aandelen in de Rest van de Wereld-index - de drie zwaargewichten zijn Tencent, Alibaba en Nestlé - zijn alleen al door de wisselkoersevolutie omgerekend naar dollar minder waard geworden.

Maar dat is niet alles. Terwijl de Amerikaanse economie dit jaar nog aan het versnellen is, kampen Europa en Japan met een groeivertraging. Die schrijven economen onder meer toe aan de handelsretoriek van Trump.

VS voor het eerst in vijf jaar favoriet van beheerders

Fondsbeheerders zoeken steeds meer hun toevlucht in de VS, leert de maandelijkse enquête van Bank of America Merrill Lynch. De posities in de VS waren sinds begin 2015 niet zo groot en voor het eerst in vijf jaar is de VS de favoriete bestemming. De posities in Britse aandelen zijn afgebouwd door het gestegen risico op een ‘harde brexit’. Ook groeilanden zijn weinig populair. ‘Beleggers zoeken veilige havens en vinden die momenteel in Amerikaanse aandelen en in cash’, zegt strateeg Michael Hartnett.

Meer dan 70 procent van de stijging van de S&P500-index dit jaar is te danken aan amper drie aandelen: Amazon, Netflix en Microsoft. Maar de Russell2000-index - die enkel kleinere Amerikaanse aandelen omvat - won de voorbije 12 maanden 20 procent en flirt eveneens met een record. Het is dus niet zo dat de sterkte van Wall Street uitsluitend een verhaal is van enkele techkleppers.

Fondsbeheerders die dit jaar Wall Street over het hoofd hebben gezien, hebben het in ieder geval moeilijk. Het wereldwijde aandelenfonds van de Antwerpse vermogensbeheerder Mercier Vanderlinden, Merclin Global Equity, staat sinds begin dit jaar op 2,5 procent winst. Het belegt voor meer dan de helft in Amerikaanse aandelen. ‘Wij hebben niet per definitie een voorkeur voor de VS. Maar wij geloven dat je op Wall Street kwaliteit vindt tegen een betere prijs dan in Europa’, zegt managing partner Thomas Vanderlinden. ‘Kwaliteitsaandelen in Europa zoals L’Oréal koop je tegen 27 keer de winst. Microsoft noteert tegen 23 keer de winst.’

©Mediafin

Van de fameuze FAANG-aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google-moeder Alphabet) belegt Merclin Global Equity enkel in Facebook en Alphabet. ‘Wij willen cashflows zien en op die basis een juiste prijs betalen. Wij hebben het idee dat je met Netflix en Amazon vooral een verwachting koopt.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud