Beleggingsadviseurs komen in strak keurslijf

Vice-premier Kris Peeters (CD&V) staat de pers te woord na afloop van de ministerraad. ©BELGA

Banken moeten vanaf 1 januari 2018 aan hun klanten laten weten of ze al dan niet onafhankelijk advies geven. Wie zich nog onafhankelijk wil noemen, krijgt extra regels opgelegd.

De ministerraad keurde vrijdagmorgen de omzetting goed van de Europese Mifid 2-richtlijn. ‘Als je als klant aanklopt bij een bank of beleggingsonderneming voor advies of voor het beheer van je vermogen, moet je erop kunnen vertrouwen dat die jouw belangen verdedigt’, zegt Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).

Vooreerst worden belangenconflicten aangepakt. Volgens het huidig verdienmodel storten fondsbeheerders een deel van hun beheerloon door aan verkopers (retrocessies). Het risico is dat verkopers gewoon de producten kiezen waarop ze zelf het meest verdienen.

‘Betalingen van derden worden volledig verboden’, klinkt het bij Peeters. Volgens onze informatie mogen execution-only platformen (MeDirect, Binck, ...) wel nog retrocessies innen. Vermits zij honderden fondsen van derden aanbieden, kunnen ze er moeilijk van verdacht worden klanten fondsen op te leggen waar ze het meest op verdienen.

Onafhankelijk

Verder worden bonussen en andere regelingen die het personeel aanzetten bepaalde beleggingen aan te bevelen, verboden.

De regels worden strenger voor banken of beleggingsondernemingen die beweren onafhankelijk advies te verstrekken of die aan (discretionair) vermogensbeheer doen. Zij worden verplicht een groot aantal op de markt verkrijgbare financiële instrumenten te beoordelen. ‘Een bank kan niet zeggen dat ze onafhankelijk is terwijl ze enkel producten aanbiedt van partijen die een band hebben met haar’, zegt Peeters.

Tot slot moeten banken en beleggingsondernemingen klanten informeren over het al dan niet onafhankelijk zijn van de adviezen en over de reikwijdte van de geanalyseerde beleggingen. Banken die enkel huisfondsen aan de man blijven brengen, moeten zich als niet-onafhankelijk outen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud