Beleggingsfondsen zien recordinstroom

De bloeiende aandelenmarkten stimuleerden het vertrouwen van beleggers. ©REUTERS

Europese beleggingsfondsen hebben in 2017 een recordbedrag van 949 miljard euro vers geld aangetrokken. Daardoor stegen de activa boven 15.000 miljard euro.

De netto-instroom bij Europese beleggingsfondsen is in 2017 meer dan verdubbeld, blijkt uit cijfers van de Europese vereniging van fonds- en vermogensbeheerders (Efama). Het vorige record bedroeg 756 miljard en dateert van 2015.

De grote populariteit van beleggingsfondsen is te danken aan combinatie van factoren, zegt Bernard Delbecque, hoofd onderzoek van Efama. ‘De voordelen van lage volatiliteit en diversificatie die obligatiefondsen bieden, hebben de vraag van beleggers gestimuleerd in een marktomgeving van lage rente. De bloeiende aandelenmarkten stimuleerden het vertrouwen van beleggers. Ook gemengde fondsen waren populair.’

4.160 miljard
Luxemburgse beleggingsfondsen zijn met 4.160 miljard aan activa marktleider.

Obligatiefondsen hebben met 301 miljard het meest vers geld aangetrokken. Gemengde fondsen en aandelenfondsen boekten een instroom van respectievelijk 233 en 186 miljard. Het valt op dat ook geldmarktfondsen, die investeren in kortlopend papier met doorgaans erg lage rente, vers geld aantrokken.

Luxemburgse en Ierse fondsen boekten elk een instroom van zowat 300 miljard euro. Zij scoorden daarmee veel beter dan fondsen van andere landen. België is het enige land waarvoor Efama nog geen cijfers heeft over de instroom. Volgens de Nationale Bank hebben de Belgische gezinnen in de eerste negen maanden bijna 8 miljard vers geld geïnvesteerd in beleggingsfondsen.

De totale activa van Europese beleggingsfondsen stegen met 10 procent naar 15.623 miljard euro. Twee derde van die toename was te danken aan de instroom van vers geld en een derde aan koersstijgingen. De Europese aandelenmarkten zijn in 2017 sterk gestegen, terwijl de obligatiekoersen ongeveer stabiel bleven.

De activa van UCITS-fondsen stegen met 12 procent naar 9.714 miljard. UCITS-fondsen zijn onderworpen aan regelgeving inzake diversificatie. Alternatieve fondsen of AIF zijn veel vrijer. De activa van AIF’s stegen met 7 procent naar 5.909 miljard.

Het is de eerste keer in verscheidene jaren dat de UCITS-fondsen sneller groeien dan de alternatieve fondsen. ‘Het gewicht van aandelenfondsen is groter in de UCITS-markt dan in de AIF-markt’, signaleert Delbecque. De sterke aandelenmarkten hebben de UCITS- markt geholpen.’

Luxemburg blijft met grote voorsprong het belangrijkste fondsenland. De activa van Luxemburgse UCITS- en alternatieve fondsen stegen naar 4.160 miljard. Daarna volgen Ierse fondsen (2.396 miljard) en Duitse fondsen (2.038 miljard). Duitsland is wel marktleider voor alternatieve fondsen.

België haalt noch voor UCITS-fondsen noch voor alternatieve fondsen de Europese top 10. Belgische UCITS-fondsen beheren 105 miljard euro en Belgische alternatieve fondsen 51 miljard. Daarmee heeft ons land een marktaandeel van zowat 1 procent op de Europese fondsenmarkt. Belgische beleggers investeren 46 procent van hun fondsenportefeuille in buitenlandse fondsen, blijkt uit cijfers van de Belgische vereniging van vermogensbeheerders (Beama). Daarvan zijn 95 procent Luxemburgse fondsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content