Bill Ackman vervolgt Amerikaanse overheid

De Amerikaanse investeerder Bill Ackman. ©Bloomberg

Pershing Square, het fonds van de Amerikaanse investeerder Bill Ackman, sleept de Amerikaanse overheid voor de rechter. Ackman heeft vragen bij de manier waarop de VS de hypotheekherverpakkers Fannie Mae en Freddie Mac redden tijdens de financiële crisis.

Pershing Square diende donderdag en vrijdag twee klachten in bij Amerikaanse federale rechtbanken. Dat blijkt uit documenten die het Franse persagentschap AFP kon inkijken.

'Met de eerste klacht neemt het fonds de Verenigde Staten en Fannie Mae en Freddie Mac in het vizier, met de tweede richt het zijn pijlen op het Amerikaanse ministerie van Financiën en minister van Financiën Jacob Lew, net als de waakhond van de hypotheekherverpakkers', luidt het.

Redding

De klachten hebben betrekking op de redding van Fannie en Freddie door de Amerikaanse overheid. In 2008, in volle financiële crisis, namen de VS de controle over de hypotheekherpakkers over nadat ze flink wat geld in de instellingen gepomt hadden.

'Door Fannie en Freddie, en de winsten van de instellingen, te confisqueren, heeft de overheid de waarde van de aandelen in handen van beleggers vernietigd. Daarom eisen we een schadevergoeding', stelt Pershing Square, dat naar eigen zeggen 10 procent van de aandelen van Fannie en Freddie in handen heeft.

Overheidssteun

De hypotheekherverpakkers presteren sinds 2012 weer een pak beter. Ze slaagden erin de overheidssteun terug te betalen. Maar desondanks blijven ze onder controle van de overheid staan. 'Daardoor incasseert de overheid in de vorm van dividenden ook de winst. En dat is illegaal', betoogt Ackmans fonds.

Vorige week maakten de twee instellingen nog bekend in september opnieuw dividenden uit te keren aan de staat. Daardoor heeft Fannie Mae straks 130,5 miljard dollar betaald aan de staat, terwijl het voor 116,1 miljard dollar overheidssteun kreeg.

Voor Freddie Mac loopt de dividendstroom naar de overheid op tot 88,2 miljard dollar. De instelling kreeg 71,3 miljard euro staatssteun.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud