Claims Madoff-zaak: meer dan 40 miljard dollar

Bernard Madoff (foto: EPA)

De curator die is aangesteld om geld te recupereren voor de slachtoffers van superfraudeur Bernard Madoff, heeft afgelopen weekend bijna 60 rechtszaken aangespannen, goed voor meer dan 40 miljard dollar (ruim 30 miljard euro) die geëist wordt van tientallen banken, hefboomfondsen en individuen.

Afgelopen zaterdag , precies twee jaar na de arrestatie van Madoff, verliep een belangrijke deadline om schadeclaims in te dienen. Irving Piccard, de curator, voegde nog een resem claims toe. Eveneens zaterdag pleegde Madoffs zoon Mark, tegen wie eveneens claims lopen, zelfmoord.

De ruim zestig zaken zijn het resultaat van twee jaar onderzoek, met onder andere ruim 1.100 dagvaardigen. Picard en zijn advocatenkantoor maken zich sterk dat de banken die ze aanklagen, waaronder het Britse HSBC, het Amerikaanse JPMorgen Chase en Citigroup, het Zwitserse UBS, maar ook ABN AMRO en een Nederlandse afdeling van de vroegere Fortis-Bank, op de hoogte waren van de frauduleuze praktijken van Madoff, in se een groot pyramidespel. Als ze er al niet aan meewerkten. De beschuldigde instellingen ontkennen met klem en kondigden al aan zich uitgebreid te zullen verdedigen.

De grootste zaak is tegen het Italiaanse UniCredit en Sonja Kahn, die lang een associé was van Madoff. Zij worden ervan beschuldigd mee te hebben gewerkt aan een illegaal systeem om geld richting de fraudeur te sturen. Ook zij ontkennen. 'Picard heeft geen bewijzen omdat er niets van aan is. Mevrouw Kahn is een slachtoffer, geen mede-samenzweerder', zei haar advocaat.

Sinds hij curator is in deze zaak, diende Picard al 80 zaken in voor samen meer dan 55,5 miljard dollar (42 miljard euro), al overlappen sommige zaken. Hij recupereerde al 2,5 miljard dollar (1,9 miljard euro) via overeenkomsten met enkele investeerders en banken en door de verkoop van Madoffs legitieme marktmakerskantoor en zijn boten, huizen en andere bezittingen, wat 25 miljoen dollar (19 miljoen euro) opbracht.

De juridische afwikkeling kan nog jaren aanslepen. De eerste voorbereidende hoorzittingen zouden volgend jaar kunnen plaatsvinden. Voor de curator van de slachtoffers is de belangrijkste deadline nu verstreken, maar de advocaat van de Amerikaanse staat heeft nog drie jaar om strafzaken of verbeurdverklaringen te vragen. Hij bracht al acht personen, onder wie Bernard Madoff zelf, in verdenking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud