De Belgische beursfavorieten voor 2013

Gastankerrederrij Exmar is topfavoriet voor 2013. ©rv

Het vertrouwen van de beursexperten is terug. Dat mag blijken uit hun favoriete aandelen voor 2013: industriële bedrijven waarmee ze inzetten op een herstel van de wereldeconomie.

Al voor het 17de jaar op rij stelt de marktenredactie van De Tijd een top tien van Belgische beursfavorieten samen na een rondvraag bij 13 Belgische analistenteams. Dat is er één minder dan vorig jaar. BNP Paribas Fortis, nota bene de grootste bank van België, kan geen Belgisch lijstje meer samenstellen door het vertrek van één analist. De bank stuurde wel een buitenlands lijstje op. De buitenlandse favorieten - op basis van 14 reacties - vindt u hier.

Waar de favorietenlijstjes vorig jaar in het teken stonden van veiligheid, herinner u de nominatie van het dividendaandeel Belgacom als topfavoriet, hebben de Belgische analisten dit jaar duidelijk hun vertrouwen teruggevonden. Niet minder dan zeven industriële bedrijven staan dit jaar te blinken in de top tien van beursfavorieten. Daarmee hopen de analisten in te spelen op een nakend economisch herstel, al verwachten ze duidelijk dat de eerste helft van volgend jaar nog moeilijk zal blijven. Toch bouwen de specialisten ook veiligheid in. Bedrijven die eigen aandelen inkopen of een mooi dividend uitkeren krijgen de voorkeur. Hier volgen de Belgische beursfavorieten voor 2013.

1. Exmar

Zelden zoveel eensgezindheid gezien in de favorietenlijstjes van de voorbije jaren. Met drie eerste plaatsen en één tweede steekt de gastankerrederrij Exmar er met kop en schouders bovenuit. ‘De recente verkoop van de helft van de lpg-vloot deed veel ogen openen over de intrinsieke waarde van Exmar’, klinkt het bij Bank Delen en Dierickx Leys. Exmar bracht zijn vloot begin december onder in een joint venture met de Amerikaanse reder Teekay. Dat leverde een meerwaarde van 57 miljoen dollar of bijna één dollar per aandeel op. ‘Maar de belangrijkste reden om te blijven geloven in het aandeel is het potentieel in gas-infrastructuur’, zegt Bank Delen. KBC Securities ziet een intrinsieke waarde van 9 euro per aandeel en hoopt op een nieuw middellangetermijncontract in 2013 voor de lng-tanker Excel en nieuwe projecten in lng en Offshore.

2. CFE

Waarom beleggen in CFE? Eén woord, vier letters? Juist, DEME. De baggeraar, een joint venture van CFE en Ackermans & van Haaren, staat in voor de helft van de omzet en 85 procent van de bedrijfswinst van CFE. ‘Ondanks de wereldwijde terugval van de economie blijven de contracten bij DEME binnenstromen’, klinkt het bij Leo Stevens & Cie. ‘Via CFE kunnen we die mooie toekomst het sterkst bespelen. De groep noteert immers absoluut goedkoop tegen een verwachte koers-winstverhouding van 8. ‘Voor de bouwactiviteiten is het vooral aanmodderen, maar voor DEME is diezelfde modder een zegen’, besluit Bank Delen.

3. Ageas

Na een ontluizingsperiode van vier jaar na het Fortis-debacle staat de verzekeraar Ageas weer in de favorietenlijstjes. Op een mooie derde plaats dan nog wel. KBCS merkt op dat Ageas forse vooruitgang heeft geboekt bij de vereenvoudiging van de structuur en de schoonmaak van het Fortis-verleden. Dat verleden biedt nu zelfs opwaarts potentieel. ‘De BNP Paribas-optie en de situatie bij ‘bad bank’ Royal Park Investments (het vehikel waarin de probleemkredieten zijn ondergebracht, red.) kunnen een speciaal dividend opleveren’, stelt KBCS. Ook operationeel doet de groep het meer dan behoorlijk, oordeelt Delta Lloyd Bank.

4. Melexis

De vooruitzichten voor de Europese automarkt zijn niet optimaal, maar Melexis, dat chips maakt voor de autosector, kan volgens Value Square profiteren van de vraag naar meer comfort, meer veiligheid en zuiniger wagens: meer elektronica dus. Test-Aankoop Invest is gerustgesteld door de omzetgroeiprognose tussen 5 en 10 procent in 2013 en de hoge marges door het fabriekloze bedrijfsmodel. Alle productie wordt immers uitbesteed. ‘Niet duur, en het hoge dividend en de inkoop van eigen aandelen leggen een bodem onder de koers’, aldus nog Delta Lloyd.

5. Tessenderlo

De chemiespeler Tessenderlo zit midden in een strategische herstructurering waarbij gefocust wordt op de divisies Kerley (meststoffen), Gelatin & Akiolis (verwerking van voedselafval). ‘Divisies met hoge marges’, merkt Petercam op. ‘Het derde kwartaal was niet indrukwekkend, maar de kernactiviteiten vertonen een zekere veerkracht en het desinvesteringsprogramma zit op schema’, klinkt het nog. ‘Tessenderlo kan vooral worden gekocht voor het brutodividendrendement van 6,1 procent’, zegt Value Square. ‘Eenmaal de herstructurering achter de rug, kan het aandeel weer in de belangstelling komen als een fijnchemiespeler met duidelijk hogere marges dan in het verleden.’

6. Delhaize

‘Een contraire keuze, ondanks de moeilijkheden die het bedrijf in de VS ondervindt’, zegt het beursblad De Belegger. Nadat Delhaize meer dan een jaar geleden zijn prijzen had opgekrikt in de Amerikaanse Food Lion-vestigingen, haakte de consument massaal af. De retailer probeert er het tij nu te keren met drastische maatregelen. En die krijgen voorlopig het vertrouwen van onder meer KBCS, Bank Delen en Delta Lloyd. ‘Een loser van 2012 die zich als een van de winnaars van 2013 kan ontpoppen’, zegt de Belegger nog.

7. Barco

‘De jongste drie jaar onder leiding van CEO Eric Van Zele is Barco erin geslaagd de status van eeuwige belofte van zich af te werpen’, stelt Value Square. De beeldvormingspecialist richt zich op drie kerndivisies: entertainment, gezondheidszorg en controlekamers/ simulatie. Petercam: ‘Digitale cinema blijft sterk presteren en de divisies met lagere marges tekenen een sterke omzetgroei op.’ Barco mikt tot 2015 op een gemiddelde omzetgroei van 10 procent en een margegroei van meer dan 8 procent. ‘Door de scepsis van de markt betaalt u voor dit rendabel bedrijf met een uitstekende balans slechts acht keer de winst’, stelt De Belegger

8. EVS

De Luikse beeldserverfabrikant krijgt een duim omhoog van Puilaetco Dewaay, Dexia AM en Test-Aankoop Invest. Alle drie geven ze hoog op over de intrede in de markt van tv-studio’s. ‘De doorbraak is jaar na jaar overtuigender’, zegt Test-Aankoop Invest. Dexia stipt aan dat de studio-markt tien keer groter is dan die van outdoor broadcasting. ‘2012 was een recordjaar door de Spelen en het EK Voetbal, maar de nieuwe CEO, technologische vooruitgang en de expansie naar niet-sportmarkten’, moeten het oneven-jaar-paradigma bij EVS op zijn kop kunnen zetten’, klinkt het bij Dexia.

9. Sofina

De holding van de familie Boël is een unicum op Euronext Brussel, zegt Value Square: het enige bedrijf dat zijn dividend sinds de beursgang nooit heeft moeten verlagen. Sofina bestaat voor meer dan 70 procent uit beursgenoteerd papier zoals het satellietbedrijf SES, de voedingsproducent Danone en de retailers Colruyt en Delhaize. Sofina noteert met een korting of discount van ruim 30 procent ten opzichte van de intrinsieke waarde. ‘Schuldenvrij en met de beschikbare cash kopen ze regelmatig aandelen in’, weet Leo Stevens & Cie. ‘Tegen de huidige korting zorgt dat voor onmiddellijke waardecreatie.’

10. Umicore

Het materiaaltechnologiebedrijf Umicore zet in op groei in de recyclage van metalen, herlaadbare batterijen en producten met hoge toegevoegde waarde zoals autokatalysatoren. ‘Het aandeel lijdt op korte termijn misschien onder de sombere vooruitzichten voor de automarkt, maar 60 procent van de bedrijfswinst komt van de recyclagetak’, stipt Leleux aan. Door die haperende automarkt was de tweede helft van 2012 moeilijk, maar Puilaetco Dewaay verwacht beterschap vanaf de tweede helft van 2013. ‘De fundamenten onder Umicore blijven sterk.’

11. Net niet

Drie vermeldingen, maar net niet in de top tien: Ablynx. ‘Een achterblijver in het Belgische biotechlandschap, hoewel de nieuwsstroom gunstig evolueert’, zegt De Belegger. Die nieuwsstroom is nog verre van verrekend in de beurskoers, vindt KBCS. ‘Het huidige Ablynx staat waar Galapagos een jaar geleden stond’, klinkt het.

Nog mooie ereplaatsen zijn voor de vastgoedontwikkelaar Immobel (‘onbekend en onbemind’), de zinkgroep Nyrstar (‘noteert 40 procent onder de boekwaarde’), de biotech’er Thrombogenics (‘overnameprooi’), de bankgroep KBC (‘zeer rendabel zodra staatssteun is terugbetaald’) en de vastgoedbevak Aedifica (‘inflatiebescherming’).

Stijn Demeester en Pieter Suy

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud