Langetermijnrente zakt onder 1 procent

Een textielfabriek in China. De afkoeling van de Chinese economie doet de grondstoffenprijzen en langetermijnrente dalen. ©© Zhengyi Xie/Cpressphoto/Corbis

Slechte economische cijfers en dalende grondstoffenprijzen hebben vrijdag de langetermijnrente in de eurozone flink doen dalen. De Belgsche tienjaarsrente zakte onder 1 procent.

Beleggers werden opgeschrikt door verscheidene tegenvallende economische indicatoren. De industriële activiteit in China daalt in juli veel meer dan verwacht, de groei in de eurozone vertraagt en de verkoop van nieuwe woningen in de VS kreeg een klap in juni.

Die aanwijzingen van lagere economische groei wegen op de grondstoffenprijzen en doen de inflatieverwachtingen dalen. Dat kan tot gevolg hebben dat centrale banken langer dan verwacht hun soepel monetair beleid voortzetten.

De rente op tienjarige Belgische staatsobligaties zakte voor het eerst sinds begin juni onder 1 procent. Ze sloot vrijdag 6 basispunten lager op 0,99 procent.

De Europese langetermijnrentes dalen al twee weken en analisten zien daarvoor verscheidene redenen. ‘De Griekse zorgen zijn van de voorpagina’s verdwenen’, zegt Kristof Wauters, obligatiespecialist van BNP Paribas Fortis. Vooral de obligaties van de zwakke landen van de eurozone profiteren daarvan, omdat zij het meest kwetsbaar zijn voor besmetting door de Griekse crisis.

Alexandre De Groote, obligatiehandelaar bij beurshuis Petercam, merkt op dat het positieve nieuws over Griekenland niet noodzakelijk goed nieuws is voor de obligatiemarkten van de sterke eurolanden. ‘Veilige havens, zoals Duitse staatsobligaties, zijn minder aantrekkelijk. Ik had hogere rentes verwacht.’

Wauters verwijst ook naar een onevenwicht tussen vraag en aanbod. De vraag naar staatsobligaties blijft groot omdat de Europese Centrale Bank elke maand voor ongeveer 60 miljard euro obligaties blijft aankopen. Het aanbod is lager dan normaal omdat de landen van de eurozone in juli en augustus minder staatsobligaties uitgeven.

De specialist van BNPP Fortis zegt dat de rentedaling nog een maand kan duren. ‘Tot eind augustus is er een grote koper in een minder liquide markt. Vanaf september zal de rente wellicht stijgen. Het aanbod van obligaties zal weer stijgen en de Europese rente zal de rentestijging in de VS volgen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud