MeDirect maakt transfer van effecten fors duurder

MeDirect, hier met een delegatie op Finance Avenue in 2013, staat vooral bekend als fondsenmakelaar. ©CREDIT: Lieven Van Assche

Klanten van de onlinebank MeDirect moeten vanaf 7 april twee tot vier keer meer betalen als ze beleggingsproducten verhuizen naar een andere bank.

De kosten voor een transfer van aandelen en obligaties stijgen van 35 naar 150 euro per lijn en die voor beleggingsfondsen van 75 naar 150 euro.

MeDirect volgt het voorbeeld van BNP Paribas Fortis. De grootste bank van België verdubbelde begin dit jaar de kosten voor een transfer van effecten naar 150 euro.

©MEDIAFIN

‘We willen voorkomen dat sommige beleggers naar ons komen als we een commerciële actie doen en daarna weer vertrekken als een andere bank een actie doet’, zegt Wim Wuyts, hoofd marketing van MeDirect. ‘In het algemeen zijn onze kosten heel laag. De beleggersrekening is gratis, we rekenen geen bewaarloon aan en geen instap- of uitstapkosten.’

Bewegingsvrijheid

‘De forse prijsverhogingen beperken de bewegingsvrijheid van klanten’, zegt de consumentenorganisatie Test Aankoop. ‘Een belegger die een gespreide beleggingsportefeuille wil, bezit gemakkelijk vijf verschillende effecten. Als u dan uw effecten wilt verhuizen naar een andere bank, dient u 750 euro op te hoesten. U wordt als het ware gegijzeld. Bovendien zijn dergelijke kosten veel hoger dan de werkelijke kosten.’ Test Aankoop zegt dat die slechts 25 tot 50 euro bedragen.

U wordt als het ware gegijzeld.

Het alternatief - beleggingen verkopen en de opbrengst beleggen bij een andere bank - is volgens Test Aankoop geen ideale oplossing. U betaalt bij de aan- en verkoop verscheidene kosten en taksen.

Daarom vraagt Test Aankoop dat de regering ingrijpt. ‘We schrijven minister van Consumentenzaken Kris Peeters en minister van Financiën Alexander De Croo aan om de transferkosten te plafonneren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect