Advertentie

Na de Amerikaanse FAANG, de Europese SOLVERS

Het windpark Walney in de Ierse Zee wordt uitgebaat door het Deense energiebedrijf Ørsted. ©REUTERS

Voor Europese bedrijven die bijdragen aan het bestrijden van de klimaatverandering creëert de M&G-fondsbeheerder Randeep Somel het acroniem SOLVERS.

Het voorbije decennium was een fantastische bloeiperiode voor Amerikaanse technologiebedrijven. Sociale media werden gemeengoed en mobiele data namen een hoge vlucht. Vooral de Amerikaanse big tech spon daar goed garen bij, een trend die nog werd versterkt door het vele thuiszitten en -werken tijdens de pandemie. De Amerikaanse techdominantie wordt vooral belichaamd door het acroniem FAANG, dat verwijst naar de reuzen Facebook , Amazon , Apple , Netflix en de Google-moeder Alphabet .

De essentie

  • De Amerikaanse FAANG-reuzen domineerden het voorbije decennium.
  • Volgens Randeep Somel van M&G Investments wordt duurzaamheid dit decennium het beleggersthema bij uitstek.
  • Uit de namen van zeven Europese marktleiders distilleert hij het nieuwe acroniem SOLVERS.

Randeep Somel van de vermogensbeheerder M&G Investments ziet nu - los van het feit of big tech haar opmars voortzet – een nieuw thema opduiken dat de wereldmarkten in het komende decennium zal bepalen: duurzaamheid als ‘een onmiddellijke en allesoverheersende prioriteit voor beleggers’.

Het is nog niet te laat om te proberen de klimaatverandering binnen de perken te houden, zegt hij, maar dan moeten we onmiddellijk in actie komen. Somel, die het M&G (Lux) Climate Solutions Fund beheert, ziet drie domeinen waarin bedrijven kunnen bijdragen aan het bestrijden van de klimaatverandering: activiteiten of producten die de uitstoot direct verminderen, oplossingen om industrie en vervoer minder vervuilend te maken, en bijdragen aan een meer circulaire economie.

Marktleiders

In de overgang naar een koolstofarme economie die zuinig omspringt met grondstoffen lopen Europese bedrijven voorop. Sommige zijn uitgegroeid tot marktleiders in hun sector. Die trend wordt volgens Somel geïllustreerd door een pioniersgroep en uit hun namen distilleerde hij het nieuwe letterwoord SOLVERS.

De uitblinkers die de M&G-man in gedachten heeft zijn: Schneider Electric (energie-efficiënte elektrische systemen), Ørsted (offshorewindenergie), Linde (industriële gassen), Vestas (windturbines), EDP Renováveis (groene energie), Rockwool (isolatie)en DS Smith (duurzaam verpakkingsmateriaal). Vanzelfsprekend is SOLVERS meer symbolisch en dekt het maar een deel van de lading.

Het letterwoord kan niettemin een richtingaanwijzer zijn voor bewuste beleggers. ‘Er hoeft geen keuze gemaakt te worden tussen winst en de planeet. Ik ben van mening dat bedrijven die oplossingen kunnen bieden voor het klimaatprobleem langetermijnbeleggers aantrekkelijke kansen kunnen bieden. Op hun beurt kunnen beleggers een rol spelen bij de aanpak van het klimaatprobleem’, zegt Somel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud