‘New kids on the block' in fondsenland

©serge baeken

Deutsche Bank haalt het vlaggenschipfonds van de onbekende Duitse vermogensbeheerder Flossbach von Storch naar België. Ook andere fondsensupermarkten breiden hun gamma verder uit.

Flossbach von Storch (FvS). De naam doet bij de Belgische belegger wellicht niet onmiddellijk een belletje rinkelen. Met 14 miljard euro onder beheer is de Duitse vermogensbeheerder naar omvang nochtans vergelijkbaar met de Belgische sectorgenoot Petercam. Tot nu was FvS echter vooral actief in zijn thuisland en de Duitstalige buurlanden.

Sinds deze week is het vlaggenschipfonds Multiple Opportunities (4,9 miljard euro onder beheer) ook verkrijgbaar op de Belgische markt. Omdat de Belgische waakhond strengere regels hanteert voor fondsen - de FSMA verbiedt onder meer beleggingen in fysiek goud - moesten de Duitsers wel een nieuw fonds, Multiple Opportunities II (280 miljoen euro), boven de doopvont houden. In essentie gaat het echter om dezelfde beleggingsstrategie.

Deutsche bank is niet aan zijn proefstuk toe met de lancering van ‘a new kid on the block’ in België. Zo haalden de Duitsers kort na de eeuwwisseling Carmignac naar ons land. De Franse fondsenboetiek gooide vooral hoge ogen door in 2008 , in volle crisis, uit de rode cijfers (+0,01%) te blijven met zijn Patrimoine-fonds.

Enkele jaren later introduceerde Deutsche Bank met de Zwitserse vermogensbeheerder Ethna ook ‘het nieuwe Carmignac’. Net als het Patrimoine-fonds behoort het Ethna Aktiv E-fonds tot de zogenaamde patrimoniale fondsen. Dat zijn beleggingsfondsen die vooral kapitaalbescherming nastreven door in diverse activaklassen te investeren en daar flexibel mee om te springen.

Ook het Multiple Opportunities II-fonds hoort in hetzelfde rijtje thuis. Al heet het iets offensiever te zijn, omdat het gewicht van aandelen in het fonds kan variëren van 0 tot 100 procent. Bij de vlaggenschipfondsen van Carmignac en Ethna is het gewicht van aandelen beperkt tot 50 procent.

Het hogere risicoprofiel van het FvS-fonds valt dan ook af te leiden uit de rendementen van de voorbije jaren. In crisisjaar 2008 stond een verlies van 13,7 procent in de boeken, de aandelenrally het jaar nadien leverde een rendement van 39,5 procent op. 2011, het jaar waarin de eurocrisis lelijk huis hield, sloot het Multiple Opportunities-fonds af met een rendement van 7,4 procent. Carmignac Patrimoine (-0,8%) en Ethna Aktic E (-1,9%) eindigden dat crisisjaar in het rood.

Volgens Deutsche Bank vormt het Multiple Opportunities-fonds een mooie aanvulling op het bestaande aanbod aan gemengde, flexibele fondsen. Een type fondsen waar de belegger massaal blijft naar vragen. ‘Obligaties renderen niet en aandelen zijn te risicovol. Deze wereld is voor veel klanten te ingewikkeld om zelf te investeren’, verklaart Olivier Delfosse, hoofd investeringen bij Deutsche Bank, dat succes.

Ook bij Keytrade Bank merken ze de stevige beleggersappetijt naar gemengde fondsen die het behoud van kapitaal beogen. De onlinebroker breidde daarom onlangs zijn aanbod uit met het Invest Eurose-fonds van DNCA, een Franse fondsenboetiek met 11 miljard euro onder beheer. Met maar 14 jaar op de teller behoort DCNA net als FvS tot nieuwkomers in de sector.

Open architectuur

Delfosse wil naar eigen zeggen ‘de beste beheerders’ naar België halen. ‘We zoeken mensen die bewezen hebben dat ze goed zijn in het behalen van rendement. Het is onmogelijk alle talenten zelf aan te trekken bij Deutsche Bank. Maar we kunnen ze wel helpen met de toetreding tot de kleine Belgische markt. Een risico dat ze anders wellicht niet zouden nemen.’

Kort

Deutsche Bank haalt na Carmignac en Ethna, nu ook Flossbach von Storch naar België.

Deze fondsen beleggen in aandelen en obligaties, waardoor ze tijdens zware crisisjaren het verlies kunnen beperken. Daarom worden ze patrimoniale fondsen genoemd.

Ook andere spelers bieden hun klanten een rijke keuze aan fondsen aan. Sommige kiezen voor een volledig aanbod, zoals Fortuneo met 1.819 fondsen, terwijl andere zelf nog een selectie maken zoals Rabobank.be.

 

Deutsche Bank is niet de enige speler op de Belgische markt die een zogenaamde open architectuur, een uitgebreid aanbod aan fondsen van derden, hanteert. Zo kan de belegger voor het FvS-fonds sinds deze week ook terecht bij MeDirect, de internetbank en onlinebroker die vorig jaar zijn intrede deed in België. ‘We bieden geen eigen beleggingsproducten aan. Maar elke klant kan bij ons vragen een fonds toe te voegen als het nog niet op ons platform terug te vinden is’, stelt algemeen directeur Peter Van Heeke.

Terwijl Deutsche Bank een team van analisten inschakelt om haar fondsenaanbod te bepalen, gaan de meeste andere fondsensupermarkten in België anders te werk. ‘We luisteren naar suggesties van onze klanten en vermogensbeheerders en doen al het mogelijke om het fonds beschikbaar te maken’, stelt Gorik Nelissen van Keytrade.

Keytrade mikt op een gamma van zo’n 500 fondsen en 45 uitgevers. Concurrent Binck Bank werkt aan de zelfde voorwaarden. De belegger kan er terecht voor 750 beleggingsfondsen van zo’n 50 uitgevers.

Ook Fortuneo werkt vooral op vraag van zijn klanten. Al kwamen er het laatste jaar geen nieuwe fondsen bij in het gamma dat vandaag 1.819 opties biedt. ‘We bieden nu al fondsen van een 30-tal fondsenhuizen aan, waaronder ook minder bekende namen als Rouvier en Oyster’, zegt marketingdirecteur Dominiek Vanwynsberghe.

Bij Rabobank.be valt een ander geluid te horen. ‘Ons doel is de belegger een volledig universum aan te bieden. Daarom voegden we een aantal themafondsen rond waterbeheer en bosbouw van Pictet toe’, stelt productspecialist Patricia Boydens. ‘Wij proberen de toppers te selecteren. Wij willen een delicatessezaak zijn, en geen supermarkt.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud