Notoir hedgie mikt op Royal Mail

De Britse aandeelhoudersactivist Chris Hohn bezit 5 procent in Royal Mail. (Foto: EPA) ©EPA

The Children Investment Fund (TCI), het hefboomfonds van de beruchte aandeelhoudersactivist Chris Hohn, melt dat het een belang van 5 procent heeft opgebouwd in Royal Mail. Een bevestiging voor de critici van de beursgang dat de postgroep door de privatisering in handen van speculanten dreigt te vallen.

Met zijn belang is TCI nu de grootste aandeelhouder van Royal Mail na de Britse overheid. De regering bracht twee weken geleden 60 procent van het postbedrijf naar de beurs tegen een intekenprijs van 330 pence per aandeel. Ondertussen noteert het aandeel al op 515 pence of meer dan 50 procent hoger.

In de aanloop naar de beursgang kwam er scherpe kritiek van oppositiepartij Labour en de vakbonden bij het bedrijf. De critici vonden dat de regering de 500 jaar oude nationale trots te goedkoop naar de beurs bracht en zo uitleverde aan speculanten. In de dagen voor de eerste notering stond de Britse pers bovendien bol van de berichten over een snelle winst van 40 procent. De belangstelling voor de beursgang was dan ook massaal.

Stabiele aandeelhouders

De regering verdedigde zich tegen de kritiek door te zeggen dat de meerderheid van de aandelen in handen van stabiele institutionele investeerders zoals pensioenfondsen terecht kwam. Zo stabiel bleken die handen niet te zijn. De eerste dag dat het aandeel verhandelbaar was op de zogenaamde grijze markt, verkochten de grote spelers al bijna de helft van de beschikbare aandelen.

Ook de berichtgeving in de pers bleek te kloppen. De eerste dag ging het aandeel bijna 40 procent hoger. Britse banken bevestigen aan de krant Financial Times dat veel van de stabiele institutionele partijen eieren voor hun geld kozen en hun pakket al verkochten.

Activist

De grootste opkoper tot dusver blijkt dus TCI te zijn. Wat Hohn van plan is met zijn belang is nog niet bekend, maar de beruchte Britse aandeelhoudersactivist, vooral bekend van zijn vlammende brieven aan de bedrijfsleiding, heeft niet de reputatie in stilte langs de zijlijn te blijven staan. 

Zijn jongste exploot was een brief deze zomer aan de leiding van het luchtvaartconcern EADS, de groep boven vliegtuigbouwer Airbus. Daarin roept Hohn op om het belang van 12 procent in Dassault Aviation te verkopen. Dat moet meer aandeelhouderswaarde creëren en de onafhankelijk van de groep ten opzichte van de Franse staat bewijzen. Alleen is Dassault van strategisch belang voor Parijs, die de straaljagerproducent dus liever niet in de uitverkoop zien staan.

Ook in onze contreien is Hohn al actief geweest. Met een zes pagina's tellende dreigbrief aan de ABN AMRO-top eiste hij in 2007 de verkoop van de Nederlandse bank, zodat de aandeelhouders snel meerwaarde konden opstrijken. De brief was het begin van een overnamestrijd, die in het voordeel beslecht werd van een bankentrio: het Spaanse Santander, het Britse RBS en Fortis. Die overname luidde - overigens - de ondergang van die laatste in.

Twee jaar eerder stak Hohn ook al een stokje voor de geplande overname van de Londense beurs door Deutsche Börse.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud