Advertentie

Paulson is grote verliezer van goudduik

©BLOOMBERG NEWS

De miljardair en legendarisch hefboomfondsbeheerder John Paulson ziet door de val van het goud een deel van zijn persoonlijk fortuin in rook opgaan. Het vertrouwen van Paulson en zijn team in goud als langetermijnbelegging blijft echter overeind. Dat schrijft het persagentschap Bloomberg.

De goudprijs zakte gisteren tot zijn laagste peil in bijna twee jaar. Dat is slecht nieuws voor John Paulson en al wie de man zijn geld toevertrouwde. Van de 9 miljard dollar die Paulson in zijn eigen fondsen investeerde, zit vandaag zowat 85 procent in goud en goudmijnen. Het goudfonds van Paulson verloor in het eerste kwartaal 28 procent. Paulson is de man die met groot succes tegen de Amerikaanse huizenmarkt speculeerde. Hij werd er enkele miljarden rijker van.

Goud werd sinds augustus 2011 20 procent minder waard. Daardoor zit het edelmetaal nu officieel in een 'berenmarkt'. De tuimeling van de goudprijs vrijdag -met 5 procent - koste Paulson op papier meer dan 300 miljoen dollar, aldus Bloomberg. Paulson vindt goud de beste bescherming tegen inflatie, nu centrale bankiers wereldwijd geld bijdrukken.

'De recente daling van de goudprijs verandert niets aan onze langetermijnvisie', zei John Reade, een partner en goudspecialist bij Paulson & Co in een e-mail. 'Wij kochten voor het eerst goud in april 2009 aan 900 dollar per ounce. Hoewel goud onder zijn piek noteert, is het edelmetaal nog steeds veel meer waard dan onze kostprijs. Grote beurshuizen à la Goldman Sachs en Deutsche Bank verlaagden de voorbije week hun vooruitzichten voor de goudprijs.

Reade blijft optimistisch: 'De centrale banken drukken geld bij tegen een ongezien tempo. We verwachten als gevolg dat papieren geld zijn waarde zal verliezen en dat maakt van goud voor ons een aantrekkelijke langetermijnbelegging.

Door de koersdalingen van de goudmijnen verspeelden Paulson en zijn beleggers gisteren nog eens 62 miljoen dollar. Paulson & Co heeft onder meer een belang van 7,35 procent in AngloGold Ashanti.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.