Pensioenspaarfondsen zetten in op najaarsrally
De kleine pensioenspaarfondsen misten begin dit jaar de rally in perifeer staatspapier. Zowel de winnaar als de verliezer onder de pensioenspaarfondsen zet alles op alles voor een najaarsrally.
Het gemiddelde Belgische pensioenspaarfonds haalt sinds Nieuwjaar een rendement van 7 procent. Wie deelbewijzen bezit van het dynamische pensioenspaarfonds van BNP Paribas Fortis (+11%) is dit jaar het best af. ‘Ik heb het gewicht van aandelen heel het jaar rond het maximum van 70 procent gehouden’, legt fondsbeheerder Bart Van Poucke uit. ‘Op die manier heb ik maximaal kunnen profiteren van de beursrally.’
Ter vergelijking: de Bel20 won sinds begin dit jaar 15,6 procent, inclusief dividenden. AB InBev (5%) en GDF Suez (2%), de twee zwaargewichten van die Belgische sterindex zijn tevens de grootste twee posities in het fonds van Van Poucke.
Er zitten ook heel wat banken in de grootste tien posities van het fonds. In totaal maken financiële instellingen 18 procent van de portefeuille uit. Banken profiteren sneller dan andere bedrijven van het economisch herstel.
Staatspapier
Een andere goede gok van Van Poucke was de aankoop van Italiaans en Spaans staatspapier. ‘Die obligaties hebben het hele jaar door sterk gepresteerd.’ Van Poucke heeft slechts beperkt schuldpapier van de kernlanden van de eurozone.
De ‘verliezers’ van 2013 liepen hun achterstand naar eigen zeggen begin dit jaar op. Ze investeerden voorzichtigheidshalve niet of niet veel in Spaanse en Italiaanse overheidsobligaties en misten zo de meerwaarden veroorzaakt door de scherpe daling van de rente in die landen.
‘Het leek mij geen goed idee om er nog achteraan te hollen. Ik verkoos te beleggen in obligaties van bedrijven uit Zuid-Europa die een groot deel van hun activiteiten buiten de thuismarkt hebben’, zegt Johan Van Geeteruyen die het pensioenspaarfonds van Argenta beheert.
Rally
Van Geeteruyen maakte ook te vroeg op het jaar de switch van defensieve naar vroeg-cyclische aandelen. Het dynamische pensioenspaarfonds van Argenta heeft het gewicht van aandelen in de loop van het jaar opgetrokken van 62,2 procent tot 69,5 procent. Van Geeteruyen: ‘Het fonds is nu volledig klaar voor een eindejaarsrally. We zetten sterk in op het economische herstel.’ Zowel in het aandelengedeelte als in het obligatiegedeelte van het fonds domineert de financiële sector.
Van Geeteruyen behoudt het vertrouwen in EVS (1%) en Econocom Group (0,8%), twee grote Belgische aandelenposities die dit jaar wat achterop bleven op de markt. Zijn positie in het gekelderde biotechnologiebedrijf ThromboGenics bouwde hij wat af.
Ageas
Niet alle pensioenspaarfondsen trekken voluit de kaart van aandelen. De beheerders van het Accent Pension Fund bijvoorbeeld zijn iets voorzichtiger met een aandelengewicht van 60 procent.
En dat de verzekeringsholding Ageas (2,7%) een van de grootste posities is, berust eerder op toeval dan dat het een gokje op de financiële sector is. ‘We hebben Ageas anderhalf jaar geleden gekocht omdat we het ondergewaardeerd vonden’, verklaart Stijn Elebaut, een van de beheerders. ‘En we geloven dat er nog steeds een stukje potentieel in zit.’
Meest gelezen
- 1 Kwantumchip van Google doet in 5 minuten wat strafste supercomputer 10.000.000.000.000.000 miljard jaar kost
- 2 Formateur De Wever moet hopen op kerstmirakel
- 3 Onderzoek naar Didier Reynders: Nationale Loterij wijst op tweede verdachte spelersrekening
- 4 Klimaatvoluntarisme Depraetere jaagt coalitiepartners op stang
- 5 X-Fab is Onderneming van het Jaar: 'En nu willen we ons succes herhalen met medische chips’