Tak23-levensverzekering nooit zo fiscaal aantrekkelijk

Aanbieders van beleggingsfondsen in een verzekeringsjasje zien mooie jaren voor zich. Met dank aan de stijgende belasting op bancaire fondsen.

In 2012 besloot de regering-Di Rupo de premietaks op tak23-levensverzekeringen bijna te verdubbelen van 1,1 naar 2 procent. Het was de laatste keer dat iets wijzigde aan de fiscaliteit. Wie in fondsen belegt via een levensverzekering, betaalt enkel die eenmalige premietaks.

De voorbije jaren stegen wel de taksen op gewone fondsen, onder meer door de stijging van de roerende voorheffing naar 30 procent en de toename van de beurstaks voor kapitalisatiefondsen - die geen dividenden uitkeren - naar 1,32 procent.

Het Zomerakkoord heeft nog drie extra lasten gelegd op gewone fondsen, die geen betrekking hebben op tak23. Ten eerste komen gewone fondsen in aanmerking voor de taks op effectenrekeningen van 0,15 procent, als het bedrag hoger ligt dan 500.000 euro. Ten tweede wordt de Reynders-taks - van 30 procent op de obligatiemeerwaarde - uitgebreid naar gemengde fondsen die voor minder dan 25 procent in obligaties beleggen. Ten derde komt er ook een Reynders-taks voor de eigenaars van gemeenschappelijke beleggingsfondsen naar Belgisch recht (dakfondsen), zij het enkel bij nieuwe inschrijvingen.

Aanbieders van tak23-producten wrijven zich in de handen. ‘Dit wordt de definitieve doorbraak van tak23’, zegt Generali Belgium-CEO Tom Vanham. ‘Het Zomerakkoord vergroot de fiscale aantrekkelijkheid van tak23’, voegt AG Insurance toe. In het eerste semester zag de verzekeraar de tak23-inschrijvingen al verdubbelen. ‘De groei houdt aan de voorbije weken, maar het is nog te vroeg om daarin het effect van het Zomerakkoord te zien.’

KORT

Een tak23 is een levensverzekering die gekoppeld is aan een beleggingsfonds. Een verzekeringsnemer kan dus een begunstigde aanduiden.

Ondertekent u een contract, dan betaalt u eenmalig 2 procent premietaks. Er is geen roerende voorheffing verschuldigd (tenzij bij een kapitaalgarantie). Een tak23-belegger kan binnen een contract ook switchen tussen fondsen zonder taksen. Wie een bancair kapitalisatiefonds verkoopt, betaalt 1,32 procent beurstaks. Wie in tak23 belegt, betaalt een tweede laag beheerskosten. Dat zijn jaarlijkse ‘verpakkingskosten’ boven op de beheerskosten van het onderliggende fonds.

De cijfers van Argenta bevestigen dat tak23 al voor het Zomerakkoord stevig in de lift zat. De bank, een van de grootste spelers in tak23, zag de inschrijvingen in de eerste zeven maanden van het jaar met 75 procent toenemen. Ook een woordvoerster van KBC zegt dat de tak23-inschrijvingen stevig in de lift zitten. De bank-verzekeraar raadt klanten aan de beleggingen te spreiden tussen gewone fondsen en tak23-fondsen, om ‘het risico op hogere taksen te spreiden’.

Wie in tak23 investeert, moet zich bewust zijn van hogere kosten. Argenta hanteert 2 procent instapkosten en 0,75 procent beheerskosten, boven op de beheerskosten van het onderliggende fonds. Bij AG Insurance variëren de instapkosten van 2 tot 3,5 procent en de beheerskosten van 1 tot 2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud