Talmende toezichthouder haalt bitcoin onderuit

Jay Clayton werd vorig jaar benoemd tot voorzitter van de Amerikaanse toezichthouder SEC. ©REUTERS

De prijs van de digitale munt bitcoin zakt woensdag onder 6.500 dollar. De Amerikaanse toezichthouder stelde opnieuw de goedkeuring van een bitcointracker uit.

De financiële instelling VanEck deed voor de derde keer een poging om een tracker te lanceren op de bitcoin. De Securities & Exchange Commission stelde de goedkeuring alweer uit. De toezichthouder zal een beslissing nemen voor 30 september. Een bitcointracker is een beursgenoteerd fonds dat de prestatie van de bitcoin schaduwt.

Het is niet voor het eerst dat de toezichthouder talmt. Zowel de rijke tweelingbroers Winklevoss als de Chicago Board Options Exchange (CBOE) proberen de lancering van een bitcointracker goedgekeurd te krijgen. Maar de toezichthouder vindt dat de onderliggende bitcoinmarkt niet bestand is tegen marktmanipulatie. Maandag bleek uit een onderzoek van The Wall Street Journal dat de handel in digitale munten massaal gemanipuleerd wordt.

De tracker van VanEck zou uniek geweest zijn omdat hij rechtstreeks wil beleggen in de bitcoin om diens prestatie na te bootsen, en niet zou werken via futures. Professionele beleggers vinden het veiliger om een bitcointracker te kopen op een gewone beurs, in plaats van bitcoins te kopen op een van de cyrptomuntenplatformen.

De prijs van de bitcoin zakte woensdag tot onder 6.500 dollar, 4 procent minder dan 24 uur eerder. De bitcoin is nu tweederde goedkoper dan bij de piek van bijna 20.000 dollar eind vorig jaar. In juni zakt de bitcoin even onder 6.000 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect