Technofoob Buffett neemt monsterbelang in Big Blue

Wanneer een belegger voor 11 miljard dollar (8 miljard euro) aandelen van IBM koopt, is dat nieuws. Wanneer een notoir technofoob als Warren Buffett dat doet, is het reusachtig nieuws. Gisteren onthulde ’s werelds beste belegger op de Amerikaanse nieuwszender CNBC dat zijn beursvehikel Berkshire Hathaway in het geheim een belang van 5,5 procent in Big Blue heeft opgebouwd. Een aardverschuiving, want het gaat om de eerste grote investering van Buffett in een technologiebedrijf.

‘Beleg in wat je kent en begrijpt’, is het belangrijkste beleggersadagio van Warren Buffett. Daarom meed het orakel van Omaha steeds de technologiesector. Tot nu. Sinds maart bouwde hij zijn aanzienlijke belang op in International Business Machines. Daarmee is Buffett meteen de op een na grootste aandeelhouder van IBM, na de fondsenreus State Street Global Advisors.

Eens te meer bewijst Buffett met de gok op IBM dat hij gouden beleggershanden heeft. IBM bleek dit jaar een van de sterkhouders in de Dow Jones. Hoewel Buffett pas in het derde kwartaal het grof geschut bovenhaalde, leverde zijn belegging hem al 1,3 miljard dollar op, of een rendement van ruim 12 procent.

Instinct

De instap in IBM zegt veel over Buffetts beleggersinstinct, maar nog meer over ’s mans pragmatisme. Nog niet zo lang geleden gaf de 81-jarige Buffett volgend antwoord op de vraag waarin hij graag expert zou worden, mocht hij nog 50 jaar te leven hebben: ‘Het zou mooi zijn om de technologiesector te kennen. Maar dat gaat niet gebeuren. Het is veel moeilijker daarin de winnaars te voorspellen dan in de oliesector.’ Daar keert Buffett nu op terug, al is Big Blue geen vreemde voor hem. ‘Ik lees het jaarverslag van IBM al 50 jaar lang’, zei Buffett gisteren. Hij roemde de ommekeer die IBM de jongste jaren doorvoerde. ‘Ze hebben een aanvalsplan uitgetekend en dat nauwgezet gevolgd. Van een verouderde reus in de hardwaresector turnde IBM zich om tot een dienstverlener in de technologiesector met focus op de opkomende markten.’

Buffett kocht zijn participatie in Big Blue in het grootste geheim. Ook IBM zelf werd niet op de hoogte gebracht. Buffett klaagt al langer dat hij niet kan bewegen zonder dat een leger copycats zijn handel en wandel nabootst. Toonaangevende Amerikaanse nieuwssites zoals CNBC, waar Buffett gisteren het ochtendprogramma vulde, hebben zelfs aparte secties aan Warren zijn handel en wandel gewijd. Dat Buffett nu met zijn belang naar buiten treedt, wijst er dan ook op dat hij geen intenties heeft om zijn belang nog op te drijven.

Veeg uit de pan

Gisteren gaf Buffett terloops Europa een veeg uit de pan. Hij zei dat hij iedere dag naar de markt voor Europees staatspapier kijkt, maar geen enkele aandrang voelt om te kopen. Buffett heeft ook geen enkel belang in de Europese bankensector. ‘Het is mij niet duidelijk of Europa de wil of de mogelijkheid heeft om de schuldencrisis op te lossen’, zei hij.

In het derde kwartaal kocht Buffett voor bijna 24 miljard dollar aandelen, bleek vorige week. Dat is het grootste bedrag in 15 jaar. 7 miljard dollar ging naar aankopen op de beurs. Voorts deed Berkshire de betaling van de eerder aangekondigde overname van het chemiebedrijf Lubrizol, goed voor 9 miljard dollar, en trok de holding 5 miljard dollar uit om de grootbank Bank of America te stutten. Dat deed de cashberg van Buffett slinken van 43 naar 31 miljard dollar. Buffett kocht ook voor het eerst voor 18 miljoen dollar eigen aandelen in, nog een teken van pragmatisme.

Buffett stond steeds afkerig tegenover het inkopen van eigen aandelen. De groep betaalde ook nooit een dividend. Onlangs gaf de beleggersgoeroe aan niet meer veel overnameprooien van significante grootte te zien. ‘De groei van onze cashberg maakt het moeilijker die rendabel te investeren’, zei hij onlangs. Maar met een multinational als IBM heeft Warren Buffett toch weer een fraaie prooi beet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud