Aan boord van het zinkende Nyrstar-schip

De zinkfabriek van Nyrstar in Balen ©Debby Termonia

De aandeelhouders van Nyrstar kunnen vandaag hun gal spuwen op de algemene vergadering van de zinkgroep.

Aandeelhouder zijn van Nyrstar stond de voorbije 10 maanden gelijk met nagelbijten. De koers implodeerde na de winstwaarschuwing van september en kritische geluiden van analisten van ABN Amro. Een koersval die nog versterkt werd toen duidelijk werd hoe referentieaandeelhouder Trafigura het bedrijf zou redden: door de operationele activiteiten over te hevelen naar een nieuwe onderneming en de bestaande aandeelhouders massaal te laten verwateren: zij krijgen maar 2 procent van het nieuwe bedrijf in handen.

Wie aan boord bleef, kan vandaag zijn stem laten horen op de algemene vergadering. Die vindt om 11 uur plaats in de Diamant Building aan de Reyerslaan in Brussel. Een aantal agendapunten is wel al geschrapt. Onder druk van de FSMA haalde de zinkgroep dit weekend de goedkeuring van de jaarrekening van de agenda. Ontevreden kleine aandeelhouders hebben bovendien via een kort geding afgedwongen dat er ook niet over de kwijting en verloning van het management zal gestemd worden. Zij eisen eerst bijkomende informatie.

De markten zullen vandaag ook een toespraak van Jerome Powell in het oog houden. De voorzitter van de Federal Reserve spreekt om 19 uur (Belgische tijd) voor de Council on Foreign Relations in New York. De speech gaat over de economie, maar de markten zullen vooral speuren naar eventuele allusies op een renteknip. Vorige week zei de Amerikaanse centrale bank de nieuwe economische data ‘nauwlettend’ in de gaten te houden. Dat is Fed-taal om te zeggen dat een renteverlaging op komst is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud