Amerikaanse huizenmarkt nadert piek

In het boomende Seattle stijgen de huizenprijzen jaar op jaar zo'n 13 procent ©REUTERS

Herinner u de Amerikaanse huizencrisis, een kleine tien jaar geleden het vuurtje aan de lont van een wereldwijde bankencrisis? Welnu: die crisis is stilaan een heel vage herinnering aan het worden.

Deze middag om 15 uur publiceren de economen Karl Case en Robert Shiller in samenwerking met indexbeheerder S&P hun invloedrijke pols van de Amerikaanse huizenmarkt, de S&P Case-Shiller 20. Die meet de huizenprijzen in de grootste 20 Amerikaanse steden. Het legertje Wall Street-economen verwacht in januari maand op maand een nieuwe stijging, met 0,6 procent. 

Dat zou de Case-Shiller steeds dichter bij een piek brengen. In januari noteerde de barometer op 204,45 punten, 52 procent boven het dieptepunt van maart 2012 en slechts 1 procent onder de piek van juli 2006. De sterke remonte van de huizenmarkt leverde een belangrijke 'support act' bij de verbazend lange expansie van de Amerikaanse economie, die sinds juni 2009 onafgebroken groeit. 

Het Europese economisch herstel is recenter, maar daarom niet minder verrassend. Toch verschenen recent wat wolkjes aan de horizon: tegenvallende cijfers over het ondernemersvertrouwen en de industriële productie brachten het beleggersvertrouwen in de Europese economie een beetje aan het wankelen, na een beresterk jaarbegin.

Daarom zal deze ochtend een gortdroge mededeling van de Europese Centrale Bank met ongewoon veel aandacht bekeken worden. In januari meldde de ECB dat de kredietverlening aan de privé-sector met een groei van 3,4 procent de sterkste prestatie in jaren neerzette.

Meteen een belangrijke factor achter het herstel van de bedrijfsinvesteringen, op zijn beurt een belangrijke motor achter de sneller dan verwachte economische groei. Mocht die groei in februari duidelijk afzwakken, kan dat beleggers weer aan het twijfelen brengen over de duurzaamheid van de economische lente. 

Nog op de beleggersagenda deze ochtend:

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud