Amerikaanse jobs in coronatijden

Verplegend personeel draait een patiënt die beademd wordt in een ziekenhuis in Hutchinson, Kansas, VS. ©REUTERS

Als prelude op het Amerikaanse banenrapport van vrijdag publiceert het sociaal secretariaat ADP woensdag cijfers over de jobcreatie in de privésector.

Zoals bij het begin van elke maand kijken de financiële markten vrijdag weer met spanning uit naar het Amerikaanse banenrapport. Het vorige was een meevaller: in oktober werden 638.000 jobs gecreëerd in de VS, bijna 60.000 meer dan economen hadden verwacht. Bovendien zakte de werkloosheidsgraad met 1 procentpunt naar 6,9 procent, eveneens een positieve verrassing. Kortom, het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt zette zich onverminderd door.

De vraag is of de jobcreatie ook in november aanhield. De Verenigde Staten kampten - en kampen nog steeds - met een zware heropflakkering van de coronapandemie. Het aantal nieuwe besmettingen bereikte een recordhoogte en de ziekenhuizen werden overspoeld met zwaar zieke Covid-19-patiënten. Bovendien waren er presidentsverkiezingen en president Donald Trump deed lastig. Hij had het bijzonder moeilijk om zijn nederlaag toe te geven.

Voorsmaak

Een voorsmaak van het banenrapport geven woensdag de cijfers van het sociaal secretariaat ADP, die alleen betrekking hebben op de privésector. Economen verwachten dat er in november 420.000 banen zijn bijgekomen. In oktober waren dat er 365.000.

Over de waarde van de ADP-cijfers is er discussie. Sommige marktpartijen merken op dat het gerapporteerde cijfer de voorbije maanden bijna steeds lager was dan verwacht, terwijl het cijfer voor de voorgaande maand telkens naar boven toe werd gecorrigeerd. Blijkbaar maakt de coronapandemie het moeilijker voor ADP om het aantal werkenden in de Amerikaanse economie correct in te schatten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud