Banen voor de Amerikanen

Een werkzoekende luistert naar presentaties van werkgevers tijdens een jobbeurs in Oak Brook, Illinois. ©Bloomberg

Het Amerikaanse banenrapport zorgt vandaag voor een klassiek hoogtepunt van de beursdag, maar er zijn ook resultaten van Exmar, Bois Sauvage en Spadel.

Het maandelijkse banenrapport is een uitstekende graadmeter van hoe de Amerikaanse economie draait en dus kijken de markten er steevast met grote belangstelling naar uit.

In juli werden in de VS 164.000 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd, een gevoelige daling tegenover de maand juni toen er nog 193.000 banen bijkwamen. Het aantal nieuwe jobs was in lijn met de verwachting, maar de werkloosheidsgraad bleef stabiel op 3,7 procent terwijl een daling tot 3,6 procent was verwacht.

Het relatief zwakke banenrapport suggereerde dat de Amerikaanse economie afkoelt. Ze zit aan het einde van de cyclus en heeft wellicht ook last van de handelsoorlog met China. De jobcreatie wordt anderzijds afgeremd door de grote krapte op de arbeidsmarkt.

Wat mogen we vandaag om 14.30 uur verwachten? Economen rekenen volgens Bloomberg op een jobcreatie van 160.000 in augustus, dus nog iets minder dan in juli, en een stabiele werkloosheidsgraad van 3,7 procent.

De cijfers van het sociaal secretariaat ADP wezen donderdag op een sterkere jobcreatie in de privésector. Daar kwamen er 195.000 nieuwe banen bij, duidelijk meer dan verwacht (149.000 volgens Reuters) en de sterkste aangroei in vier maanden. In het banenrapport van het ministerie van Arbeid worden ook de overheidsjobs gerekend.

Nabeurs staan er halfjaarresultaten van Exmar, Bois Sauvage en Spadel op de agenda. Bij de Antwerpse vervoerder en behandelaar van gassen Exmar is het uitkijken in welke mate de financiële situatie verbetert dankzij de inkomsten die de drijvende LNG-fabriek Tango in Argentinië oplevert. En ook of de drijvende hervergassingseenheid (FSRU) effectief is verkocht en teruggecharterd, zoals gespecialiseerde media recent berichtten.

De resultaten van Spadel worden in aanzienlijke mate bepaald door het weer en dat zat in het eerste halfjaar niet mee. Mei was een bijzonder koude en natte maand. Het duurde tot juni eer het weer verbeterde, maar dan kregen we een eerste hittegolf over ons heen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud