Banenrapport in het vizier

De Amerikaanse arbeidsmarkt is bijzonder krap geworden. ©AFP

Na de forse klappen van gisteren is het bang afwachten of de beurzen vandaag wat kunnen herstellen. Het voornaamste macro-economisch cijfer van de dag is het Amerikaanse banenrapport.

Economen denken volgens Bloomberg dat er in november 198.000 nieuwe arbeidsplaatsen zijn geschapen in de Verenigde Staten. Dat is minder dan in oktober, toen er 250.000 banen bijkwamen, maar toch nog een mooi cijfer.

De werkloosheid zou op 3,7 procent blijven staan, het laagste peil sinds 1969. De krappere arbeidsmarkt vertaalt zich al een tijdje in hogere lonen. Economen verwachten dat het gemiddelde uurloon in november met 0,3 procent is gestegen ten opzichte van oktober. Jaar op jaar zou de toename wel stabiel blijven op 3,1 procent, wat wel de sterkste loongroei in negen jaar is.

De Europese beurzen verloren donderdag gemiddeld 3,3 procent en beleefden zo hun slechtste dag sinds de Britten besloten uit de Europese Unie te stappen. De vrees voor een verergerende handelsoorlog tussen de VS en China laaide op met de arrestatie van een topmanager van Huawei.

Door de nieuwe verliesdag – de Bel20 verloor 3,4 procent – is Euronext Brussel in een berenmarkt beland. De Bel20 staat op zijn laagste peil in bijna 2,5 jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect