Barco, de beursgenoteerde Tia Hellebaut?

De gouden sprong van Tia Hellebaut tijdens de Olympische spelen van Peking ©AP

Met een bijna-verdubbeling van de beurskoers dit jaar leggen beleggers de lat behoorlijk hoog bij het halfjaarrapport.

Terwijl de rust van de natie van de zomer geniet, is vanaf nu de beleggende Belg geen rust gegund. Barco komt naar goede traditie als eerste met het halfjaarraport, het startschot van een cijferbombardement dat - abstractie gemaakt van een luwe periode half augustus - eigenlijk tot eind augustus duurt. 

Voor primus Barco hebben beleggers de lat erg hoog gelegd. Na de publicatie van sterke jaarcijfers hebben is het aandeel  tot nog toe in 2019 bijna verdubbeld, wat uiteraard stevig druk op de ketel zetel. En dus is er druk op CEO Jan De Witte om dit jaar de beloofde 5 procent omzetgroei in te lossen.

Daarbij helpt het natuurlijk wel dat de beeldvormingsgroep de vergelijkingsbasis voor 2018 een beetje lager gelegd heeft: de cijfers voor het voorbije jaar zijn herberekend alsof de Chinese jointventure BarcoCFG al op 1 januari in plaats van 1 juli niet langer in de groepsrekeningen stond. Daardoor is de vertrekbasis nu 1 miljard omzet in plaats van de initieel over 2018 gerapporteerde 1,05 miljard. Met andere woorden: dit jaar uitkomen op het initieel voor 2018 gemelde cijfer levert al ... 5 procent groei op. 

Over het eerste halfjaar zou Barco op koers moeten zitten: analisten rekenen gemiddeld op 500 miljoen omzet, 9 procent meer dan de omzet exclusief BarcoCFG in de nog zwakke eerste helft van 2018. En de tweede jaarhelft zou zich met een stevig gevuld orderboek ook goed moeten aankondigen: hier rekenen analisten gemiddeld op 528 miljoen, een stuk meer dan de 496 miljoen (steeds 'pro forma', dus exclusief BarcoCFG) vorig jaar. 

Of Barco over de op Olympisch goud gelegde lat springt, weten we woensdag klokslag half acht. Over Olympische spelen gesproken: een contract in de aanloop naar de Olympische spelen van Tokio in 2020 hielp EVS woensdag aan stevige remonte

Nog op de beleggersagenda donderdag:

  • Stranger things, indeed: Netflix zag voor het eerst in jaren Amerikaanse comakijkers afhaken, leert het jongste kwartaalrapport. Niet echt geruststellend, aan de vooravond van een herfstoffensief van grote rivaal Disney. 
  • Een kanarie op de spoorlijn? Een waarschuwing van spoorgigant CSX voedde op Wall Street de vrees dat het met de Amerikaanse economie tijdens het tiende jaar expansie niet helemaal snor zit. De Dow Jones sloot met licht verlies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud