Barco, van de sterren naar de goot in negen maanden

De futuristische hoofdzetel van Barco in Kortrijk.

Beleggers kijken uit naar de resultaten bij Barco woensdagochtend. De grote vraag is of de beeldvormingsgroep, die dubbel zo slecht doet als de Bel20 dit jaar, niet te hard werd gestraft.

In 2019 was bij de discussie over wat de aandelen van het jaar moesten worden over één naam absolute unanimiteit op de Beleggen-redactie. Barco moest en zou in de lijst komen. Surfend op het succes van zijn vergadertool Clickshare klopte Barco de Bel20 met een coole 100 procentpunten. Het was van de jaren 90 geleden dat beleggers de beeldvormingsgroep zo gretig in de armen sloten.

Toen kwam het coronavirus. Presentaties werden webinars en vergaderingen werden Zoom-meetings. Clickshare ging in lockdown en belandde economisch werkloos in een stoffig hoekje van het bedrijfseconomaat. En dat was niet het enige onheil dat het coronavirus over Barco afriep. Bioscopen in alle werelddelen werden herschapen tot een woestenij die zelfs marktleiders het water aan de lippen zet. 's Werelds op één na grootste cinemagroep Cineworld, een klant van Barco voor beeldschermprojectoren, ziet net als bioscoopreus AMC de financiële bodem naderen.

Plots werd de beurslieveling een coronapatiënt zonder veel hoop op onmiddellijke genezing. Barco zit met een verlies van 48 procent sinds januari met een beursput die ruim dubbel zo groot is als de Bel20 (-17% sinds het jaarbegin).

We zagen een zilveren randje voor Clickshare toen mensen weer naar kantoor begonnen te gaan. Maar de nieuwe thuiswerkrichtlijnen bedreigen dat.
Guy Sips
Analist KBC Securities

Maar de vraag is of beleggers niet te hard hebben uitgehaald toen ze Barco de afgelopen negen maanden tot de staart van de Bel20 degradeerden. 'Barco zit in de hoek waar er klappen vallen, maar vergeet niet dat het zijn dak herstelde toen de zon nog scheen', bracht Guy Sips, analist van KBC Securities, al meermaals in herinnering. 'Daardoor kan het bedrijf terugvallen op een ijzersterke kostenefficiëntie en is het zakenmodel weerbaar tegen de hevigste storm.'

Toch gaf Sips, die met een koopadvies fan blijft van Barco, maandag, toen de nieuwe maatregelen voor thuiswerk van kracht gingen in België, toe dat niet alle leed geleden is. 'Nieuwe lockdownscenario's kunnen het herstel voor Clickshare, dat het grootste deel van onze waardering voor Barco wegdraagt, bedreigen', zei de analist, die zijn koersdoel liet zakken van 26,5 naar 22 euro.

Barco heeft nog een crisisbescherming: zijn Healthcare-divisie. Hoewel Barco wegens de grote onzekerheid geen prognoses meer geeft, hinten analisten er op een aardige groei. 'We verwachten een sterke performance en een toename in het aantal beeldscherminstallaties in operatiekamers', zegt ING-analist Marc Hesselink. De Healthcare-divisie is de kleinste en meest onderbelichte in de stal van Barco. Ten onrechte, zei het beurshuis Berenberg eerder. 'De wereld telt 150.000 operatiekamers. Daarvan zijn nog maar 3.000 gedigitaliseerd. We moeten geen tekeningetje maken bij het groeipotentieel.'

Barco gaat zijn resultaten met enig vertrouwen tegemoet en is dinsdag de sterkste stijger in de Bel20.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud