BBC APAC, onthoud die naam

De top van Budweiser Brewing Company APAC bij het startschot van de beursgang in Hong Kong, op 4 juli ©REUTERS

Bierreus AB InBev heeft er al een rit van 40 procent opzitten in 2019. Of er nog een grotere schuimkraag komt, hangt af van de intekenprijs van - haal even adem - Budweiser Brewing Company APAC.

Echt vlot bekt het niet: Budweiser Brewing Company APAC. De beursticker evenmin: '1876'. Die laatste is nu eenmaal de cijfercode die alle beursgenoteerde bedrijven in Hong Kong meekrijgen. 

Maar beleggers koesteren toch grote verwachtingen rond de beursintroductie van de Aziatische dochter van bierreus AB InBev . Vorige week prikten de begeleidende banken de prijsvork vast tussen 40 en 47 Hongkongdollar, wat overeenstomt met 5,13 à 6,02 Amerikaanse dollar. 

AB InBev hoopt luidens het prospectus 1,62 miljard stuks - wat overeenstemt met een minderheidsbelang van 15 procent - te slijten, wat de opbrengst op 8,3 à 9,8 miljard dollar zou uitbrengen. Steviger dan analisten verwachtten. Of de uiteindelijke prijs aan de boven- dan wel onderkant van die vork uitkomt, weten we later vandaag. Dan prikken de bankiers de definitieve intekenprijs vast, de eerste notering is voor vrijdag 19 juli. 

Van die prijs zal dus afhangen of het beursjaar van AB InBev nog een extra schuimkraag krijgt. Na het rampjaar 2018 is het aandeel van de biermultinational dit jaar al 40 procent hersteld. Dit ten eerste door de moeder aller schuldherschikkingen, waardoor financieel directeur Felipe Dutra in één trek de beleggersonrust over de schuldenberg wegnam. 

Met een stevige prijs voor een minderheidsbelang in de Aziatische dochter zou AB InBev de schuldenberg meer dan verwacht kunnen aftoppen, zonder de controle op de dochter uit handen te geven. Derde en laatste factor die de beurskoers dit jaar een boost geeft is de belofte van CEO Carlos Brito dat er dit jaar na jaren stagnatie eindelijk weer stevige volumegroei moet geboekt worden. 

Nog op de beleggersagenda:

  • Op Wall Street stak de S&P500  kort na opening voor het eerst de neus boven 3.000 punten, met dank aan een 'softe' Jerome Powell. De voorzitter van de centrale bank liet er weinig twijfel meer over bestaan dat hij op 31 juli de rente bijknipt. 
  • Waarschijnlijk zal vandaag blijken dat Powell & co marge hebben om in de rente te knippen. De statistici in Washington geven namelijk de inflatiecijfers voor juni vrij en die zullen naar verwachting een verdere daling van 1,8 naar 1,6 procent laten zien, onder de 2 procent die de centraal bankiers nastreven dus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud